A 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor témája: A siker foglyai

A KÖSZI Nyomkereső detektívtáborai minden évben izgalmakkal teli nyomozás köré épülnek fel. A táborozók ifjú nyomozók bőrébe bújva próbálják megoldani a lebilincselő rejtélyt, amire összesen egy hét áll a rendelkezésükre. Ismerkedjetek meg az idei történettel!

A 2020-as évben a történetünk egy hírességeknek szóló hétvégén játszódik, ahol 8 közismert ember találkozik: van közöttük popsztár, ismert politikus, nagy utazó, sikeres chef. Ám hiba csúszik a számításba, és rövidesen csörög a telefon a rendőrségen… Hogy pontosan mi történt? Annyit elárulhatunk, hogy semmi és senki sem az, aminek látszik, a tábori hét során pedig sorra derülnek ki az izgalmas részletek, amelyek szépen lassan rávilágítanak arra, hogy kinek állt érdekében elkövetni a bűncselekményt és ez hogyan hat a többi résztvevő életére. Vajon a karakterek közül ki az, aki ma született bárány? Vagy éppen pont ellenkezőleg, igazi gonosztevő? Vajon ránézésre megtippelhető az, hogy ki a bűnös és ki az áldozat?

Kezdjük például Lékol Endrével: 35 éves, sikeres oknyomozó újságíró, aki igazi minden lében kanál, vállalkozik minden küldetésre, megérzi messziről is a gyanús ügyleteket, és utánamegy a lehetséges sztoriknak, hogy aztán magazinokban publikálja őket. A hivatása miatt gyakran kerülhet a rosszfiúk célkeresztjébe, vagy ki tudja? Lehet, hogy pont ő segít a gazfickóknak eltussolni a kétes ügyleteket?

Ott van Szív Lukrécia is, aki a “férfiszívek megtiprója.” Frissen végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és tele van jobbnál jobb tévés és színházi felkérésekkel! Persze, tisztában van vele, hogy mennyire vonzó nő, amit nem is rejt véka alá. Vajon Lukrécia bája van, akinek szúrja a szemét? Esetleg egy szerelmi dráma az, aminek a részesévé vált?

Beszéljünk egy kicsit Töltényesi Ernőről: 40 éves, egyedülálló agglegény, nem túl megnyerő külsővel, béna öltözékkel. Amolyan lúzer típus, szerencsétlen, elbénázza a dolgokat, közben igen körülményes, és kényszeresen témát és anyagot keres legújabb krimijéhez. Kedvenc főhőse, az önmagáról mintázott „Mr. Dark” már 9 megjelent krimirészben nyomozott ki gyilkosságokat. Meg van győződve róla, hogy ő maga is mindent kiszagol, megfejt, de valójában nem olyan agyafúrt fickó, inkább szerencsétlen, kicsit tudálékoskodó, bizarr szokásokkal rendelkező, idegesítő alak. Persze azért, mert színes a fantáziája, még egyáltalán nem biztos, hogy képes lenne bármilyen valós bűncselekményt elkövetni! Vagy lehet, hogy csak megjátssza az esetlent és megérett a gondolat egy valós bűncselekmény elkövetésére? Vagy esetleg valaki rá szeretné terelni a gyanút?

Czinóber Fruzsina chef, szakácskönyvíró, és bár főztje édes, finom és lágy, a személyiségéről mindez nem mondható el: vajon a nehéz természet mellé a bajkeverés úgy társul, mint a paprikáshoz a krumpli? Vajon képes annyira felforralni a kedélyeket, hogy a végén balul süljenek el a dolgok? Vagy mindezek egy csupán mértani pontossággal kimért veszélyes gazember összetevői?

Ne hagyjuk szó nélkül a nagy kalandort, Vadon Ádámot, avagy „a magyar Krokodil Dundee-t” se. 45 éves, de fiatalabbnak látszik, és úgy is öltözik, tele távoli tájakról hozott elemekkel a ruhatárában, cserzett bőrrel, kalappal. Igazi vagány, aki azért szívesen hozzá is lódít kicsit az átélt élményekhez, és fontos neki, hogy a középpontban legyen, sztorizhasson, és lenyűgözhessen mindenkit. Állandóan szeretné megmutatni, hogy mennyi helyen járt, milyen kalandokban volt része, mennyire férfias és bátor ő, de mindezt viccesen, szórakoztatóan teszi. Vajon milyen titkos információkat rejteget, melyeket távoli világok súgtak neki? Vagy lehet, hogy egy szerencsétlen utazó, aki éppen rossz helyen ver sátrat?

Elengedhetetlen, hogy beszéljük dr. Szikla Nóráról, a kemény, szókimondó jogászról, akiről fontos tudni, hogy jogi tanulmányai mellett számos diplomát bezsebelt, köztük pszichológiából és kulturális antropológiából is: szívügye a női egyenjogúság kérdése, meggyőződése, hogy a nők napjainkban is elnyomásban élnek, és mindent megtesz annak érdekében, hogy nézeteit keresztül vigye… de vajon bármi áron? Nóráról elmondhatjuk, hogy a társaság egyik legpallérozottabb elméje, vajon ennyi elég, hogy véghez vigyen egy tökéletes bűncselekményt? Munkája során finomra hangolt emberismerete segít az ügy megoldásában? Vagy tudását éppen az ellenkezőjére használja fel?

dr. Patter Pál egy 50 éves, szakállas férfi, „a magyar Paulo Coelho”, aki életbölcsességét, “mély” pszichológiai tudását és ezoterikus ismereteit gyúrja egybe nagysikerű műveiben („Az élet csodája”, „A fakír”, „A piétai mágus”, „Szivárványok között”, „Zarándokúton”, „Huszonegy óra”, „Úton önmagam felé”). Ismert könyveinek témája a szeretet, a kitartás, a karma és az álmok megvalósítása. Ennek ellenére intelligens, világlátott ember, gyakorlatias, vidám egyéniség, kicsit sok bölcselkedéssel és azért jó nagy önérzettel. Aki a szeretetről ír nagysikerű műveket, vajon képes lehet-e egy szívtelen tett elkövetésére? Ha pedig áldozat, vajon ki akarna keresztbe tenni olyasvalakinek, aki mélyen beleásta magát az élet bölcsességeibe?

Végül de nem utolsó sorban beszéljünk Kábel Iván “Szúnyog”-ról, aki megcsinálta a szerencséjét egy-egy jobban sikerült rap számmal, de tiszavirág-életű karrierje éppen mélyrepülésben van. Inkább az a meglepő az ő történetében, hogy mindez a pénztárcáján nem látszik, éli a hírességek mindennapjait, anélkül, hogy valódi karriert épített volna. Mit gondolsz? A sikerért az emberek bármire képesek? Áldozatként vagy bűnösként tudnád inkább elképzelni Ivánt?

A táborozók legfőbb feladata az, hogy a hét folyamán felfigyeljenek az apró részletekre, a helyszínen talált nyomok, az alaptörténet és a vallomások összefüggéseire, ellentmondásaira. Vajon mindenki igazat mond? Mi okuk van a gyanúsítottaknak hazudni? Kinek van igazolható alibije a bűntény idejére? Mi volt az indíték? Ki volt az elkövető? Bármi is legyen az első megérzésed, ne feledd, minden bizonyíték perdöntő lehet!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök (1.) turnusa a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

NyomkeresőTáborok
Előző bejegyzés
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat – eredményhirdetés
Következő bejegyzés
A nyomozóink felfedték a rejtélyt a 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnusában
keyboard_arrow_up