Az ember nem gép!

2024. február 9-11. között a budapesti MEE-ben ismét megtartottuk Téli berek eseményünket, ezúttal konferencia formájában. A digitális korszakban egyre növekvő fontossággal bír az ember és a technológia kapcsolata. Ezt az összefonódást szerettük volna közösen jobban megismerni. A három nap alatt a gépi fordítás, a kollaboratív robotika, az AI, a művészet, a technológia, a vallás és a közösség szerepe volt a középpontban.

Fotó: Makó Barbara

Az első nap nyitóáhítattal kezdődött, ami az esemény szellemében egyben az elmélkedés és a felkészülés ideje is volt. Ezt követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy Dr. Laki László vezetésével elmélyüljenek a gépi fordítás evolúciójában és a ChatGPT világában. Ez a szakmai diskurzus lehetőséget teremtett a résztvevők számára arra, hogy megértsék és megvitassák a technológia jelenlegi állapotát és jövőbeli lehetőségeit.

A második nap fókuszában az ember és a technológia viszonyának vallási és kreatív aspektusai álltak. A résztvevők Pintér Dáviddal gondolkodtak együtt arról, hogy miként illeszkedik be az isteni dimenzió a technológiai fejlődésbe. Ezt követően egy kreatív témafeldolgozás keretein belül az előző napi előadásokat vették át, ami lehetőséget adott a résztvevőknek a gondolatok megosztására és az elmélyülésre.

A délután folyamán Dr. Paniti Imre a kollaboratív robotika és a neuroimplantátumok világába vezette be a résztvevőket. Ez az előadás nemcsak a technológiai fejlődés lehetőségeiről szólt, hanem az emberi test és a technológia integrációjáról is. A napot Tibes, keresztény rapper zárta, aki saját élményeit és gondolatait osztotta meg a találkozásról Istennel és a keresztény zenéről, ami tovább mélyítette a résztvevők vallási és kreatív tapasztalatait.

Az utolsó nap a témafeldolgozással kezdődött, amely lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy az eseménysorozat során hallottakat és tapasztaltakat átgondolják és megvitassák. Ezután Nagy-Szakmáry Attila a művészeti és műszaki területek jövőjéről tartott előadást, bemutatva az AI szerepét ezen a területen. A résztvevőknek lehetőségük nyílt kreatív módon kipróbálni a ChatGPT legújabb verzióját is, ami az esemény egyik interaktív tetőpontja volt! 

A hétvége utolsó előadójaként Gyarmati Zea beszélt az offline közösségek jelentőségéről és a rendezvény narratívájáról, amely tovább erősítette a résztvevők közösségi élményét és az eseményen való részvétel fontosságát. Az eseményt a Megálló istentisztelettel zártuk, amelynek keretében Rihay Szabolcs evangélikus lelkész tartott beszédet, és közösen úrvacsorát is vettünk.

Minden előadónknak, önkéntesnek és résztvevőnek köszönjük!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról, és önkéntes lehetőségeinkről!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Téli berek
Előző bejegyzés
Nincs karácsony KÖSZI nélkül!
Következő bejegyzés
Az ember nem gép! – Megtartották a 107. KÖSZI Megálló istentiszteletet
keyboard_arrow_up