„Generációk viharában” – Ilyen volt a 16. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

Szerző: Gulya Orsolya

Fotó: Gulya Orsolya

Piliscsaba – Ismét elérkezett a tavasz, ami nálunk nem mást jelent, mint négy csodálatos, közösségben eltöltött napot Piliscsabán, a Béthel Otthonban! 2024. április 4-7. között került megrendezésre a 16. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor Karánsebesy Réka vezetésével; táborunkban 7-12. osztályos fiatalok találkoztak, beszélgettek, játszottak együtt. Mindeközben a generációs különbségek témát feldolgozva kerülhettünk közelebb egymáshoz Nemes Anikó lelki vezetésével.

Ilyen volt a 16. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

A tábor első napja a megérkezés izgalmaival telt: a régi ismerősökkel való újratalálkozás öröme, az új emberek megismerésének lázas hangulata töltötte be a levegőt. A regisztrációt a Shaker nevezetű program követte, amelynek keretében megismerkedhettünk egymással hangulatteremtő, névtanulós, csapatjátékokon keresztül. Miután kellően összerázódott a társaság, elfogyasztottunk egy finom vacsorát, majd lelki táplálék gyanánt a tábor első áhítatát is meghallgathattuk Nemes Anikó jóvoltából, természetesen a zenés ráhangolódás sem maradhatott ki. Az egyik kedvenc programpontot, a Pótvacsorát megejtve már csak a Pokrócmese program maradt hátra a napból, ahol mindenki megismerkedhetett kicsit családiasabb hangulatban saját csapatával.

Az Életfonal tábor egyedi táboreleme képzeletbeli osztálytársunk, Iszök életének nyomonkövetése és életének döntéseinek interaktív alakítása. Idén Iszök húga, Iszike került főszerepbe, aki előtt számos kihívás állt, élete egyik jelentős döntését hozhatták meg minden étkezés után a táborozók. A felolvasott forgatókönyv és a három döntési lehetőség ismertetését követően a résztvevők babokkal szavazhattak, a legtöbb szavazatot kapó életúttal pedig folytatódott Iszike kalandos története.

Pénteken reggel a napi témához (Bezzeg a Mi időnkben…) igazodva lelkes táborvezetőink retro Testébresztő tornát tartottak a fiataloknak, majd a frissítő reggelit elfogyasztva hallgathattuk meg Földi Nóra áhítatát, amely interaktív módon keltette fel a fiatalok figyelmét, szó volt az idősebb generációk megértéséről, a különbözőségek elfogadásáráról és azok kezeléséről is.  A délelőtt további részében a táborozók kiscsoportokban összegyűlve vettek részt a témafeldolgozó foglalkozáson, a Kupaktanácson, életkoruknak megfelelően különülve. A generációk közötti feszültség okát és a generációk egymásra hatását vizsgáltuk, valamint a résztvevők által szerzett tapasztalatokat összegyűjtve próbáltunk hidat képezni az átjárhatatlannak tűnő “idősek-fiatalok” szakadék között. A kiscsoportos foglalkozás során beszélgetések, szituációs játékok, kreatív feladatok alkalmazásával dolgoztuk fel ezt a mindenkit érintő témát. 

A Laza Zónának nevezett szabadidős program beszélgetésektől és társas partiktól volt hangos, míg az első lelkes jelentkezők a Barátságfüzeteket is elkezdték megtölteni kedves gondolatokkal, egymásnak rajzolt alakokkal. Ezt követően újonnan bemutatott játékunk, az A mi szavunk is számít nagy sikert aratott, a gyerekek megadott szavak felhasználásával a lapot tovább adogatva kreatívnál kreatívabb történeteket írtak storytelling technikával. A történeteket végül egy rögtönzött show keretében elő is adták csapattársaikkal,  képzeletüknek semmi sem szabhatott határt! A délután további részében Retro mozi élményben lehetett részünk, de az elfogyasztott popcorn senkit nem akadályozott meg a mozit követő vacsora élvezésében.

Az esti áhítaton rendhagyó jelenség történt, a “jövőből” tért vissza hozzánk Kovács Péter táborszervezőnk, és 50 évvel korunk előtt járó bölcsességével látta el a gyerekeket. Az időgép tovább működött, Vágjuk a témát! retro kvízzel folytattuk az estét, ahol régi játékok, filmek, mesék, eszközök tematikájában mutathatták meg a táborozók tudásukat, valamint a következő napi témát elővezetve napjaink szlengtudásáról, emoji-ismeretéről is számot adhattak a csapatfeladatok során. Iszike sorsa időközben újabb és újabb fordulatokat vett, különféle generációs konfliktusokat is boncolgatva, mely során a gyerekek kezükbe véve az irányítást folyamatosan segítették főhősünket döntéseiben.

Szombaton a fiatalokon volt a hangsúly, a Kupaktanácson az áhítat elővezetését követve a mindennapi nehézségeket, előítéleteket, életben való boldogulás témáját jártuk körbe a Most Mi jövünk! napi mottó mentén. A bizalmi légkörnek köszönhetően nyíltan és őszintén beszélgethettünk problémáinkról, melyeket sokszor társ nélkül cipelünk, így jólesett megtapasztalni, hogy nem vagyunk egyedül ezekben a helyzetekben sem. A nap során meghívott vendégünk, Bereczki Enikő is folytatta a téma szemléltetését, a Z- és Alfa-generáció nehézségeiről, kihívásairól tartott előadást, melyhez relevanciája okán könnyen tudtunk kapcsolódni.

Szokás szerint elkészültek a tábori csoportképek is, majd tartalmasan folytatódott a délután, Game of Gen’s nevezetű játékunkban különböző állomásokon versenyezhettek a fiatalok csapataikkal, modern és régi játékok során. Az áhítat elcsendesülését újabb programpont követte, Retro sorverseny zajlott a Béthel területén, mely közben erős csapatszellemről tett tanúbizottságot mindegyik csapat. A közös munka meghozta gyümölcsét, szoros meccs során került ki a győztes csapat. Közkívánatra megrendezésre került a „Hunted Hóreb” elnevezést kapó Paratúra, ahol a legbátrabbak tesztelhették merészségüket. Az estét egy fergeteges Vándorbankett zárta, ahol a tánclázban égők Just Dance mozdulataikkal hódították meg a táncteret, míg a nyugodtabb programokat kedvelők társasozással, beszélgetéssel zárták az estét. A Pokrócmesén összegeztük az elmúlt napok eseményeit, majd nyugovóra tértünk a záró nap előtt.

Vasárnap Iszikét kísérhettük el utolsó döntéséig, majd búcsút intettünk neki következő KÖSZI Életfonal táborunkig. A versenyeken elért helyezések, jutalmak kiosztását követően Endreffy Kornélia vezetésével részt vehettünk a 108. KÖSZI Megálló istentiszteleten, mely lelki lezárást nyújtott az elmúlt napokat felelevenítve. Táborunk végén elérzékenyülve vettünk búcsút egymástól, de szerencsére csak rövid időre, mert a nyári KÖSZI-táborok újra lehetőséget biztosítanak a találkozásokra!

Következő táborunkat, a 23. KÖSZI Nyomkövető detektívtábor Mini turnusát Budapest-Zuglóban, Budapesten rendezzük meg 2024. július 1-5. között. Várunk minden 1-4. osztályos gyereket a Játékok lázadása mottójú nagy kalandra!

Nyáron is visszatérünk Pilicsabára, a 23. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor két turnusával, hogy újabb izgalmas nyomozás vehesse kezdetét. A Kölyök turnusba 3-8.osztályosokat várunk július 14-20. között, a Kamasz turnusba pedig 7-12 .osztályos fiatalokat augusztus 11-17. között. Idei mottónk: Zene nélkül mit érek én! Csatlakozz Te is a detektívek lelkes csapatához, hogy közösen fedhessük fel a nyár rejtelmeit!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról, és önkéntes lehetőségeinkről!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Életfonal
Előző bejegyzés
Az ember nem gép! – Megtartották a 107. KÖSZI Megálló istentiszteletet
Következő bejegyzés
Szeretet és tisztelet! – Megtartották a 108. KÖSZI Megálló istentiszteletet
keyboard_arrow_up