KÖSZI a MEÖT pünkösdi vigíliáján

Budapest – 2015. május 22-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) ismét megrendezte a Pünkösdi Vigíliát a Lágymányosi Ökumenikus Központban, melynek előkészületeiben a KÖSZI idén is részt vett. Személyes beszámoló.

Már az esemény előtt 1-2 órával megérkeztünk a Magyar Tudósok körútjára és megkezdtük az előkészületeket, hogy alkalomhoz illően némi étellel és jó hangulattal fogadjuk az oda érkezőket.

Pontban hat órakor elkezdődött a vigília. Szontágh Szabolcs, a Református Zsinati Ifjúsági Irodavezetője, valamint Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára köszöntötte az elmélyülni érkezőket. Jézus és Nikodémus beszélgetése a Pünkösdről és a Szentlélekről ünnepi hangulatot teremtett közöttünk.

Ezután a zene és a közös éneklés ideje jött el. Felemelő volt érezni, hogy a felekezetek közötti különbségek milyen könnyen áthidalhatóak, ha együtt éneklünk. A fellépő zenekarok között volt a Large Room zenekar, a Pünkösdi Zenei Misszió zenekara, a Református Dicsőítő Csapat valamint a Budapesti Baptista Dicsőítő Csapat, és zenéjükkel alaposan felvillanyozták a hallgatóságot.

Gáncs Péter püspök úr ünnepi igehirdetésében a pünkösdi szimbólumokról majd a „Taníts engem ismeretre és a helyes felismerésére” kérést járta körül. Először a felismerés szót emelte ki, annak a fontosságát, hogy eljussunk a helyes felismerésekre, mert annyi félreértés történik: az első Karácsony után Heródes is félreérti a helyzetet, az első Húsvét után a testet kereső asszonyok is, az első Pünkösd után pedig a tanítványokat részegnek vélő emberek is. Jöjjön valaki, aki minket a helyes felismerésére segít. Mai képpel élve a Pünkösd frissítés a számítógépen, és a Szentlélek a térerő – általa értjük, hogy Isten mit mond nekünk. Ezután az engem szót is kiemelte – a Pünkösd egy személyes ünnep, ezért, ha a karácsonyi és a húsvéti üdvözlőlapok mellett lennének pünkösdiek is, a legmegfelelőbb pünkösdi jókívánság az lenne, hogy Isten személyesen érintsen meg engem, téged, mindenkit, mert ezáltal eljuthatunk a saját életünk értelmének a felismeréséig is.Az este a szeretetvendégséggel és kötetlen beszélgetéssel folytatódott és zárult le.

Szeretettel várunk 2015. június 21-én, vasárnap 18:00-kor a Deák téri templomba a következő Megálló istentiszteletre, melynek témája a 10. parancsolat: „Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!” Igét hirdet: Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész.

Szeretettel várjuk azok jelentkezését is, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak.  E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 36. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Egyéb
Előző bejegyzés
Veszteségeink feldolgozásával foglalkoztak kamaszok a 9. KÖSZI Életfonal táborban
Következő bejegyzés
Tényleg zöldebb a szomszéd fűje? – Megálló interaktív istentiszteletet tartottak a Deák téren
keyboard_arrow_up