Tájékoztatás a 24. KÖSZI Napvető mesetábor során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében az idei évben a 24. KÖSZI Napvető mesetábor szervezése és működtetése során különös figyelmet fordít a tábor szervezőcsapata és a táborhelyszín személyzete a járványügyi szabályok betartására.
A tábor során törekszünk a 1,5 méteres védőtávolság folyamatos betartására, beleértve a foglalkozásokat, étkezéseket és a szociális helyiségek használatát.
A KÖSZI Napvető mesetábor szervezése során előnyben részesítettük a szabadtéri foglalkozásokat. Amennyiben az időjárás engedi, a foglalkozásokat udvaron, szabad levegőn fogjuk megtartani.
Abban az esetben, amikor zárt térben történnek a foglalkozások, a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a fokozott és folyamatos szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra és a szociális helyiségekre is.

Egészséges táborozók

Az új koronavírus járvány cseppfertőzéssel, direkt módon terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett, köhögő, tüsszögő ember jelenti. Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák illetve szervező vehet részt, melyről a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V. 18.) NM rendelet alapján nyilatkozni is szükséges.

12/1991. (V. 18.) NM rendelet

„4. § (1) A táborozásban csak az vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas.
(2) A gyermek törvényes képviselője a 2. melléklet szerinti adattartalmú, a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal igazolja a táborozásban részt vevő gyermek megfelelő egészségi állapotát a táborozás megkezdése előtt. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át kitöltés céljából.”

Személyi higiénia betartása

A tábor működése során különös figyelemmel leszünk a személyi higiénia betartására, melynek alapja a gyakori, alapos, szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése, valamint a köhögési etikett betartása, mely továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze.

 • A szabályok leghatékonyabb betartásának érdekében a tábor első napján a táborvezetők ismertetik a táborozókkal a fenti szabályokat és fokozottan felhívják a gyerekek figyelmét azok betartására.
 • Fokozottan ügyelünk arra, hogy a táborba érkezéskor minden táborozó alaposan mosson kezet és gyakorta használja az erre a célra kihelyezett kézfertőtlenítőt.
 • A köhögési etikett magas szintű betarthatósága érdekében a táborban biztosítjuk a megfelelő mennyiségű papír zsebkendő folyamatos rendelkezésre állását.

A helyszín fokozott fertőtlenítése

 • A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző területekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, ezért minden nap, a tábor végeztével fertőtlenítő takarítással zárjuk a napot. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet szánunk a kézzel gyakran érintett felületekre:
  • ajtókilincsek
  • korlátok
  • villanykapcsolók
  • játék-eszközök
 • A vizesblokkok közelében biztosítjuk a szappanos kézmosási lehetőséget, és minden szociális helyiséget ellátunk vírusölő hatású kézfertőtlenítő szerrel.
 • Ügyelünk arra, hogy a gyerekek a kézfertőtlenítők használatát felnőtt felügyelete mellett végezzék.
 • A bejáratnál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt helyezünk el, és annak használatára felhívjuk a gyerekek és a kísérők figyelmét is.

A fertőtlenítőszerekről

 • A táborban biztosítjuk a megfelelő mennyiségű vírusölő kéz- és felületfertőtlenítő-szereket és takarítószereket.
 • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel fogjuk használni.
 • A tábor során használt textíliákat gépi úton történő fertőtlenítő mosással, termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással tisztítjuk.
 • A takarítást végző dolgozók részére biztosítjuk a megfelelő védőeszközt, azaz a maszkot és a gumikesztyűt.
 • A takarításhoz, tisztításhoz és fertőtlenítéshez használt eszközöket, a veszélyes anyagnak illetve veszélyesnek nem minősülő tisztító- és fertőtlenítőszereket a gyerekektől gondosan elzárt szekrényben tároljuk.

Étkezésre vonatkozó szabályok

A tábor során fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a folyamatos fertőtlenítésére.

 • Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekek alapos szappanos kézmosására.
 • A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan, folyóvízzel tisztítjuk.
 • Az asztalokon elhelyezett, közös használatú eszközök (pl. só- és borsszóró) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan ügyelünk. Megfelelő számban helyezzük el őket, hogy elkerüljük a más asztalhoz való átadást.
 • Fokozottan ügyelünk a gyerekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatására, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolására.
 • Ügyelünk az asztalon elhelyezett kenyérkosarak tisztítására és a bennük elhelyezett kendők cseréjére minden használat után.
 • Az étkeztetést végző személyzet számára biztosítjuk a vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert és annak rendszeres használatára felhívjuk a dolgozók figyelmét.

Teendő beteg személy esetén

Amennyiben egy gyereknél vagy szervezőnél, segítőnél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük és egyúttal értesítjük a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén értesítjük a szülőket és a beteg gyermek felügyeletét ellátó személy kesztyűt és maszkot használ.

A táboroztatás során betartjuk a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V. 18.) NM rendeletben valamint az egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeiről szóló 37/2007. (VII. 23.) EüM–SZMM együttes rendeletben foglaltakat.

Közlemény
Előző bejegyzés
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat
Következő bejegyzés
Először engedem táborozni a gyerekem! – Útikalauz SZÜLŐKNEK (1. rész)
keyboard_arrow_up