Ringat a víz – Megtartottuk a 26. KÖSZI Napvető mesetábort

Szöveg: Szunyog Gyöngyvér
Fotó: Mudra Balázs, Vida Zsófia

Budapest–Zugló – Idén nyáron is megrendezésre került a KÖSZI Napvető mesetábor. Az immár 26. alkalommal, 2022. július 4. és július 8. között megszervezett tábor ismét a régi helyszínen, az Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiumában zajlott Zuglóban. A hét középpontjában a víz állt: az 1–4. osztályos gyerekek a tábor öt napja során különböző játékok, feladatok és programok során találkozhattak és érintkezhettek az életadó folyadékkal.

Ringat a víz – Megtartottuk a 26. KÖSZI Napvető mesetábort

Minden reggel áhítattal kezdtük a napot, melyet táborunk vezetője, Tóth Lilla tartott nekünk. A délelőttök elengedhetetlen része volt a Kupaktanács nevű programunk, ahol a gyerekekkel életkor szerinti csoportokban játszottunk, alkottunk és beszélgettünk. Az ebédet mindig meseolvasás követte, melyet gyakran bábozással és rajzolással igyekeztünk színesíteni. A mesék témája idén természetesen a víz volt. A nap végén áhítattal csendesedtünk le, hálás köszönet ezért Bonnyai Zsuzsannának, a tábor lelki vezetőjének.

Tiszta, mint a forrás

A tábor legelső napján az ismerkedésé volt a főszerep. A délelőtt folyamán rengeteg mókás játék segítségével igyekeztünk megismerni egymást, a vezetőket és a helyszínt. Miután már kicsit kényelmesebben éreztük magunkat egymás társaságában, papírbékát készíthettek a kreatív szelleműek, és focizhattak, fogocskázhattak, akik aktívan szerették volna levezetni az ebédet. A legbátrabbak a Szemfényvesztők program keretein belül megismerkedhettek Betesda tavának történetével. Látásunkat a szemet takaró kendőnek köszönhetően teljesen elvesztve főszereplőivé válhattunk a történetnek. Éreztük a gyógyulást, a gyengéd ápolást, hallottuk a víz morajlását. Délután a Capture the flag játék során az ellenség zászlóját próbáltuk megszerezni, miközben a félelmetes vízi szörny, Selma elől próbáltunk elmenekülni.

Nyaralni visz az álomhajó

Az előző naphoz képest kedden már sokkal bátrabban érkeztünk, hiszen immár ismerős arcokat köszönthettünk. A délelőtt legizgalmasabb pillanatait kétségkívül a vizes kísérletezés közben éltük át. Hat ámulatba ejtő kísérlet kalauzolt el minket a fizika, akarom mondani a varázslat világába. Táncoltattunk pálcika rajzot, készítettünk szökőkutat uzsonnás zacskóból, de a legizgalmasabb sokunk szerint az volt, amikor szőlőszemeket küldünk diszkóba. Ámuldoztunk, amikor sikerültek, kacagtunk, amikor nem. A délutáni programok szervezője maga a víz volt, méghozzá eső formájában tervezte át a napunkat. Sportprogramok helyett végül a kápolnából mozit varázsoltunk, ahol kényelmesen ülve néztük a Cápamese című filmet, miközben hangosan nevettünk a rengeteg humoros részen. Miután kipihentük magunkat, táncra perdültünk és megtanultuk a tábortánc lépésit. A napzáró áhítat előtt Zaba csatában mutathattuk meg ügyességünket, gyorsaságunkat és az édességek iránti szeretetünket. Kutattunk tejszínhabban M&M’s után, egyensúlyoztunk pilóta kekszet az orrunkon, békákat megszégyenítő módon ugráltunk savanyúcukorért és még sok más őrültség terítékre került.

Egy vízcsepp elég

A tábor legmozgalmasabb napjának témája a tenger volt, így szerdán a program szinte adta magát: kirándulás a Tropicariumba. Gyerekek és vezetők párokba álltunk, majd kezdődhetett is a kaland. Hosszú buszút után megérkeztünk a Campona áruházba, ahol célba vettük a „cápás állatkertet”. Bent megismerhettük a vízi világ apraját-nagyját: láttunk bohóchalat, ráját, krokodilt, medúzát és persze cápát is. Meglepetésünkre néhány szárazföldi állattal is megismerkedtünk, többek között tengerimalaccal, madárpókkal, kígyókkal, madárkákkal és néhány elragadóan apró selyemmakival. Kinézelődtük magunkat, majd átsétáltunk a Tűzliliom utcai játszótérre, ahol a Kupaktanács, a délutáni mese és egy finom ebéd elfogyasztása után kimozogtuk magunkat. Visszafelé a buszon jólesett kipihenni a nap fáradalmait és átgondolni a legszebb pillanatokat.

Veszélyes vizeken

A csütörtöki nap témája a vízi katasztrófák voltak, melyből mi is megkaptuk a részünket. Délelőtt egy “forgó örvényben” mértük össze vízzel kapcsolatos tudásunkat. Délután zsírkrétával és vízfestékkel varázsoltunk, majd bekövetkezett a rettegett katasztrófa: elmaradt a vízi olimpia a lehűlt hőmérséklet miatt. Sokáig búslakodni persze nem volt időnk, hiszen kezdődött a rajzos számháború. Hatalmas csatákba kezdtünk egymás alakzatainak leolvasásáért. Bár nem úgy alakult a nap, ahogy elterveztük, mégis csodás kalandokban volt részünk.

Messze hív a nagy folyó

Legnagyobb sajnálatunkra elérkezett a tábor utolsó napja is, de természetesen ebből a napból sem hiányzott a jókedv. A délelőtt folyamán elveszett kincs nyomába eredtünk, melyet a feladatok megoldásával sikeresen meg is találtunk. Közben leszámoltunk a fenyegető banditákkal, megfejtettünk egy rovásírással írt végrendeletet és meggyógyítottunk egy atlantiszi polgárt egy kis varázslat segítségével. Az út végeztével kézműveskedtünk és kedves üzeneteket írtunk egymásnak a Barátságfüzetbe, megörökítve a barátságunk és ennek a hétnek az emlékeit. Majd morzsaszedegetés következett, ahol izgalmas játékok segítségével felidéztük a tábor legfontosabb pillanatait. A búcsúzást a KÖSZI Megálló istentisztelet előzte meg. Nagy búcsúzkodás nem volt, hiszen jövőre úgyis találkozunk!

Hálásak vagyunk, hogy idén is együtt tölthettünk egy felejthetetlen hetet veletek és köszönjük szépen mindenkinek, aki segített ezt lehetővé tenni! Várunk titeket jövőre is!

26. KÖSZI Napvető mesetábor - válogatás

***
Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 26. KÖSZI Napvető mesetábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
Ringat a víz – Mesés vízi kalandok a 26. KÖSZI Napvető mesetáborban
Következő bejegyzés
Mint a szép híves patakra – Ilyen volt a 97. KÖSZI Megálló Istentisztelet
keyboard_arrow_up