SZIVI Táborvezetők akcióban – Online térből vissza az offline térbe

Szöveg: Vilmánszki Borka
Fotó: Makó Barbara, Tóth Lilla, Vida Zsófia, Vilmánszki Borbála

Budapest és Piliscsaba – A Szívvel-Lélekkel Alapítvány (SZIVI) 2021-ben is izgalmas képzés- és tréningsorozatot rendezett a KÖSZI Egyesületnek, mely táborszervezését az “Online térből vissza az offline térbe” mottó jellemezte ebben az évben. A képzések célja, hogy az önkéntesek úgy tudják a lehető legjobb táborokat megszervezni a gyerekeknek, hogy közben ők maguk is lelkileg épülnek, élményekkel gazdagodnak. A nyár folyamán három csapatban – a 25. KÖSZI Napvető és 20. KÖSZI Nyomkereső tábor kamasz, illetve kölyök turnusában – valamint ősszel az 1. KÖSZI Titkos küldetés táborban közel 55 önkéntes vett részt.

SZIVI Táborvezetők akcióban 2021 cover

2021-ben az egyesület téli és tavaszi táborai sajnos elmaradtak, így a képzéseket sem lehetett érdemben megrendezni. Az előző évhez hasonlóan idén is online kezdődött el a nyári táborok előkészítése, de remélve, hogy ebben az évben is meg lehet tartani ezeket, a Szívvel-Lélekkel Alapítvány márciusban virtuálisan összegyűjtötte a szervezőcsapatokat egy-egy csapatépítő tréningre. A Google Meet telefonkonferencia-alkalmazáson keresztül különböző játékos és szórakoztató feladatok során összeismerkedtek a régi és új tagok, elkezdtek ötletelni a tábor programjáról, illetve egyeztették a következő megbeszélések időpontját.

A képzési és előkészítő alkalmakat kezdetben online, később pedig a járványügyi szabályok betartásával személyesen tartották meg a trénerek az egyes csapatoknak. Akik biztonságosabbnak érezték, hogy nincsenek ott személyesen, azoknak mindig volt lehetőségük online is bekapcsolódni, így zökkenőmentesen történt meg a felkészülés.

A táborokig minden turnus szervezői csapatának három képzési, illetve táborelőkészítő megbeszélése volt, ahol már az adott korosztálynak megfelelően véglegesítették a napi témákat, játékokat, készségfejlesztő feladatokat. Ebben az évben is fontos szempont volt a programok részletes kitalálásánál, hogy a járványügyi szabályokat betartsák és betartassák a gyerekekkel.

A SZIVI képzéssorozatának – nyári táborok esetében – a következő és egyben utolsó állomása az előkészítő tábor volt. Ez a pár nap a tábor előtt sokkal közvetlenebb, bensőségesebb, hiszen nem csak pár órát töltenek együtt a szervezők, hanem két és fél napot, így jobban meg tudják ismerni egymást, ami a tábor szempontjából is előny. Itt megismerték egymás erősségeit és gyengeségeit, így tudták, hogy a hét során hogyan segíthetik egymást, ha elfáradnak, vagy ha sok feladat nehezedik rájuk. Az előkészítő tábor egy több mint fél napos csapatépítővel indult, melyet ebben az évben az egyes turnusokban dr. Kővári-Horváth Márta, dr. Horváthné Pellionisz Petra és Kadlecsik Zoltán tartottak. Ezek után érezhetően jobb lett a csapat dinamikája és egész héten egy erős egységet tudtak alkotni. A csapatépítésen kívül átbeszélték és véglegesítették a programok menetét, elkészítették a kellékeket és a díszleteket, így minden készen állt a gyerekek fogadására, és hogy egy fantasztikus hetet tölthessenek el velük, ami nem csak a lurkóknak nyújt élményt, de az önkénteseket is teljes mértékben feltölti.

SZIVI Táborvezetők akcióban - 2021 - válogatás

***

A 2021. évi Táborvezetők akcióban! képzéssorozat a Szívvel – Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány szervezésében, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesülettel együttműködve valósult meg.

Táborvezetők akcióban
Előző bejegyzés
Az igaz ember pedig hitből fog élni – Ilyen volt a 94. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
12. KÖSZI KarácsONy – Bekapcsolódtunk az ünnepi hangulatba
keyboard_arrow_up