23. KÖSZI Napvető mesetábor (napközis)
2019. július 15–19. – Budapest-Zugló

Idei mottónk: Érezz rá!
Korosztály: 2018/19-es tanévben 1-4. osztályosok 

Van kedved egy nagy kalandhoz? Egy táborhoz, ahol magukba szippantanak a mesék, és megelevenednek az érzések is? Öröm, bánat, félelem, düh és szeretet… te is jól ismered őket? Ha bátran szembenéznél a félelmeiddel, és elűznéd a búbánatot, az öröm szivárványával festenél, és a tűzokádó sárkány haragját is meglovagolnád, gyere velünk! Sok új barát szeretete, nevetés, zene, kézműveskedés és játék vár.

Napvető mesetáborunk idén az érzelmek világába kalauzolja a kicsiket, hogy az ő életkorukra szabva tanuljanak többet önmagukról és érzéseik kezeléséről. Öröm, bánat, félelem, düh és szeretet – játszva, nevetve, kézműveskedve, énekelve járunk körbe naponta egy mesét, miközben új barátokra és nagyobb magabiztosságra találnak a gyerekek.

A KÖSZI Napvető mesetábor egy olyan, kisiskolások számára szervezett napközis tábor, amely egy egész hetes felejthetetlen élményt biztosít azoknak a gyerekeknek, akik még otthon alszanak a szüleikkel. Szeretnénk elérni, hogy a Budapesten töltött napokat a gyerekek éppúgy nyaralásnak éljék meg, mint az utazásokat, miközben játszva, énekelve, táncolva, mesét hallgatva, kézműveskedve fejlődhetnek is. Szerető közösséget építünk, segítünk barátokat találni, az önbizalmat táplálni, és mosolyt csalni a legfélénkebbek arcára is. A mesék világának felidézésével mi egy vidám utazásra hívjuk a gyerekeket, amely ötvözi a játékot, a mozgást, a zenét, a kézművesség örömeit. A kis vándorok biztosan boldogan térnek majd haza! Otthonos környezetben várja a kicsiket a gyerekek táboroztatásában gyakorlott, dinamikus csapatunk.

BETELT, MÁR NEM FOGADUNK JELENTKEZÉST!

 • Játékos csapatépítő programok: Portya (csapatos vetélkedő), Forgó színpad (játékos foglalkozás), Macska-egér játék (fogójáték), Ki mit tud?
 • Külső programok: Kirándulás
 • Személyiségfejlesztő programok: Kupaktanácsok (kiscsoportos, interaktív foglalkozások lelki témában),  Meseboltos (pszichodramatikus játék) Vándorgyűlés (tábori megbeszélés)
 • Készségfejlesztő programok: Kézműves palota, Zenebona (zenés-éneklős-táncos foglalkozás), Bábszínház, Mesemondó kör
 • Mozgásos programok: Foci, Táncház, Capture the flag (számháború feldolgozva), Mesetorna
Táborhely és utazás

Helyszín: Zuglói Evangélikus Egyházközség, 1141 Budapest, Lőcsei út 32.

A Zuglói Evangélikus Egyházközség épülete kiváló helyszín a KÖSZI Napvető mesetábornak. Jól megközelíthető, de nem zajos utcában, közel a Bosnyák térhez, védett, elkerített játszótérhez. Egy gyerekbarát, barátságos, szabadtéri programot is biztosító környezetben várjuk a gyerekeket.

Megközelítés autóval: Bosnyák tér felől.

Megközelítés közösségi közlekedéssel: A belváros felől a 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E buszokkal. A buszmegállóból egyenesen tovább kell menni, majd jobbra kanyarodni a Lőcsei útra, és a park után az első kapu lesz szemben a piaccal. Villamosok az Örs vezér tere felől: 3, 62, 62A, illetve Mexikói út felől 3-as villamos.

Táborozók fogadása, kísérete: A táborozókat minden nap 7:00 és 8:00 között várják táborvezetőink a  kapunál, délután pedig a szülőket várjuk 17:00 és 18:00 között. Csak a szülői nyilatkozatban megjelölt családtagra bízzuk táborozóinkat. Táborvezetőink a szülők megérkezéséig biztosítanak programot. Természetesen mód van arra is, hogy a város más pontjáról kísérjék a gyermekeket a helyszínre vezetőink, ez az egyéni igények és szükségletek alapján a tábor előtti néhány hétben fogjuk egyeztetni az érintett családokkal. A felmerülő igényt minden esetben a jelentkezésnél előre szükséges jelezni.

A táborozók minden nap 3-szor egészséges és friss hozzávalókból készült ételeket kapnak:

 • reggeli: kenyér, felvágott, sajt, zöldség, lekvár, müzli, tej, tea;
 • ebéd: meleg étel;
 • uzsonna: szendvics, gyümölcs.

Célunk, hogy lehetőségeink és rendelkezésre álló eszközeink felhasználásával minél inkább elősegítsük a kiemelt figyelmet igénylő táborozóink társadalmi integrációját, valamint a tábor keretein belül megvalósítsuk a lehető legteljesebb közösségi integrációjukat. Mivel lehetőségeink és eszközeink végesek, ezért a kiemelt figyelmet igénylő táborozóinkat az alábbiak szerint tudjuk fogadni.

 • Speciális étrend: Az étkezéseknél speciális étrendet biztosítunk mindazon táborozóinknak, akiknek ételallergiája, ételintoleranciája van. Kérjük ezt feltétlenül jelezni az online jelentkezésnél.
 • Gyógyszerezés: Amennyiben táborozónknak valamilyen gyógyszert kell szednie, illetve gyógyszerérzékenysége van, kérjük ezt jelezni mind az online jelentkezésnél, mind a helyszíni regisztrációnál. Kérjük azt is mindkét módon jelezni, ha a táborozónak segítségre van szüksége a gyógyszer bevételéhez.
 • Tartós betegség: Ha táborozónk valamilyen nem fertőző, rendszeres ápolást nem igénylő, a mindennapi életvitelt nem befolyásoló betegségben (pl. asztma, epilepszia, szívbetegség stb.) szenved, akkor természetesen semmi akadálya a részvételnek. A betegséggel járó sajátosságokat figyelembe vesszük a napirend, illetve a programok során, viszont feltétlenül kérünk részletes tájékoztatást a betegségről mind az online jelentkezésnél, mind a helyszíni regisztrációnál. A rendszeres ápolást igénylő táborozók esetében jelentkezés előtt mindenképpen kérjük a kapcsolattartót megkeresni, és szükség esetén kérjük a személyes ápoló biztosítását.
 • Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség*: Biztonsággal és szakmailag felkészülve tudjuk fogadni azon jelentkezőinket akik a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az életkorukhoz viszonyítottan jelentősen alulteljesítenek, társas kapcsolati problémákkal küzdenek, tanulási (pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), magatartásszabályozási hiányosságokkal küzdenek, közösségbe való beilleszkedésük, továbbá személyiségfejlődésük nehezített vagy sajátos tendenciákat mutat, de nem minősülnek sajátos nevelési igényűnek.
 • Sajátos nevelési igény (SNI)**: Nem vagyunk azonban szakmailag felkészülve azon különleges bánásmódot igénylő jelentkezők fogadására, akik a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékossággal, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdenek, Nekik javasoljuk, hogy egy erre specializálódott szervezetnél jelentkezzenek táborba, ahol szakértő gyógypedagógusok tudják őket fogadni.
 • Hátrányos helyzet, illetve halmozottan hátrányos helyzet**: Azon táborozóink számára, akik hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűek, szükség esetén igyekszünk minél több segítséget megadni mind technikai (pl. az online jelentkezés), mind szociális (pl. közösségbe való beilleszkedés) értelemben. Anyagi problémák esetén a tábori költséghozzájárulás kifizetéséhez segítséget a Szívvel-Lélekkel Alapítvány Kincskereső pályázata nyújt, melyről részletesen a “Kincskereső pályázat” menüpont alatt lehet olvasni.  

* a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény meghatározása alapján

** a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 1997. évi XXXI. törvény meghatározása alapján

Amennyiben a család anyagi helyzete miatt problémát jelent a költséghozzájárulás, illetve az utazási költség előteremtése a kedvezmények igénybevétele után is, úgy a Szívvel-Lélekkel Alapítvány Kincskereső pályázatán kérhetsz támogatást a tábori költséghozzájárulás kifizetéséhez, illetve az utazási költségekhez. A jelentkezéshez keresd fel a Szívvel-Lélekkel Alapítvány honlapját.

Minél korábban jelentkezel és utalod át a költséghozzájárulás, annál kevesebbet kell fizetned!

Mivel a szálláshelyen történő étkezési és szállásköltségek tavalyhoz képest jelentősen emelkedtek, ezért ennek arányában a tábor költséghozzájárulás emelnünk kellett.

A költséghozzájárulás, illetve a jelentkezési és befizetési határidők az alábbiak:

 • Szemfüles Szöcske jelentkezési időszak: 2019. március 3. – április 12.
  Fizetendő költségtérítés: 17.000 Ft
 • Megfontolt Mókus jelentkezési időszak: 2019. április 13. – május 24.
  Fizetendő költségtérítés: 19.500 Ft
 • Tétova Teknős jelentkezési időszak: 2019. május 25. – június 21.
  Fizetendő költségtérítés: 22.000 Ft
 • Lomha Lajhár jelentkezési időszak: 2019. június 22. – július 11.
  Fizetendő költségtérítés: 27.000 Ft

Felhívjuk a figyelmet, hogy nem elegendő az egyes időszakok végéig jelentkezned, a költséghozzájárulást is addig szükséges befizetned. A befizetés időpontjának a befizetési bizonylaton szereplő dátumot tekintjük. Internetes átutalás esetén kérjük mentsd el az elektronikus átutalás bizonylatát, és azt küldd el.

A KÖSZI Napvető mesetábor költséghozzájárulását a KÖSZI bankszámlaszámára kell utalni a következők szerint:
Kedvezményezett neve: KÖSZI Egyesület
Számlaszám: 10701506-66304865-51100005 (CIB Bank)
Közlemény: K3-2019 Támogatás + (táborozó neve)

A költséghozzájárulást a következő módon juttathatod el hozzánk:

 • banki átutalással;
 • közvetlen banki befizetéssel;
 • belföldi postautalványon (piros csekk), de ebben az esetben csak a bankszámlát tudjuk címzésképpen elfogadni.

Kérjük, hogy a KÖSZI székhelyére postán ne küldj pénzt. Kizárólag bankszámlaszámára küldd a költséghozzájárulást. A postai címre küldött költséghozzájárulásek nem érkeznek meg! Az általad fizetendő teljes költséghozzájárulás befizetése után küldd el a befizetési azonosítót a koszi@koszi.net címre. Ez átutalás esetén a tranzakciós szám, közvetlen banki befizetés, vagy belföldi postautalvány (piros csekk) esetén a fiókszám + ügyletszám.

A költséghozzájárulás tartalmazza a következőket:

 • Napi háromszori étkezés (részletesen lásd az Étkezés menüpontnál)
 • Programköltség
 • A tábor időtartama alatt történő esetleges utazási költségeket
 • Helyszín költsége

A költséghozzájárulás NEM tartalmazza a következőket:

 • A lakhely és a tábor helyszíne közötti utazási költség
 • Tábori póló költsége, mely 2.200 Ft-ért vásárolható meg

A fenti költséghozzájárulást csökkentheted akár 6.500 Ft-tal is, ha többen együtt jelentkeztek a táborba, ha elhívod testvéredet vagy egy olyan új táborozót hozol, aki még sohasem volt KÖSZI-táborban. A kedvezmények tehát összevonhatók (maximum 6.500 Ft értékben), azaz minél több táborozót mozgósítasz, annál több kedvezményt kapsz, de egy általad mozgósított táborozó után csak egyféle kedvezményt kaphatsz.

 • Csoportos kedvezmény: -2.500 Ft
  A kedvezmény lényege: Amennyiben minimum hárman (barátok, rokonok, iskolatársak, stb.) egyszerre jelentkeztek, fejenként 2.500 Ft kedvezményt kaptok, tehát ennyivel kevesebbet kell utalni.
  Ki jogosult igénybe venni: A Csoportos kedvezményt régi és új táborózóink is igénybe vehetik.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: A Csoportos kedvezményt kizárólag azok vehetik igénybe, akiket a csoport minden tagja kölcsönösen megjelölt a Jelentkezési lap kitöltésekor. A csoport tagjának utólagos megjelölésére nincs lehetőség, tehát feltétlenül egyeztessetek előzetesen. A kedvezményt csak abban az esetben tudjátok igénybe venni, ha mindannyian, tehát a csoport minden tagja ugyanabba a nyári táborunkba jelentkezik.
 • Testvérkedvezmény:  -2.500 Ft
  A kedvezmény lényege: Amennyiben egy vagy több testvéreddel együtt jöttök el a táborba, minden testvér fejenként 2.500 Ft kedvezményt kap a költséghozzájárulásből, ennyivel kevesebbet kell utalni.
  Ki jogosult igénybe venni: A Testvérkedvezményt régi és új táborózóink is igénybe vehetik.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: A Jelentkezési lapon mindannyian jelezzétek egymás nevét! A Testvérkedvezmény azután is igénybe vehető, miután kitöltötted a Jelentkezési lapot, de ekkor a koszi@koszi.net címre küldött e-mailben jelezni kell ezt a testvéred jelentkezésekor. Ha már befizetted a Testvérkedvezmény nélküli magasabb költséghozzájárulást, akkor a testvéred díjából írjuk jóvá a Te kedvezményedet is. Testvérkedvezményünkre azok a testvérek is jogosultak, akik nem ugyanabba a nyári táborunkba jelentkeznek. Egymás nevének feltüntetése azonban ebben az esetben is feltétlenül szükséges.
 • Kerületi kedvezmény: -2.500 Ft
  A kedvezmény lényege: Amennyiben a táborozó a 14. kerületben él vagy jár iskolába, 2.500 Ft kedvezményben részesül.
  Ki jogosult igénybe venni: A Kerületi kedvezményt régi és új táborózóink is igénybe vehetik, akik 14. kerületi lakcímmel rendelkeznek vagy ezen kerületekben járnak iskolába.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: A Kerületi kedvezményt kizárólag azok vehetik igénybe, akik bizonyítani tudják lakcímkártyájukkal vagy diákigazolványukkal, hogy a 14. kerületben élnek vagy járnak iskolába.
 • KÖSZI Nagykövet kedvezmény:  -2.500 Ft
  A kedvezmény lényege: Ha már voltál KÖSZI-táborban, és jól érezted magad, hívd el egy barátodat, aki még soha sem vett részt KÖSZI-táborban! Minden egyes új táborozóért 2.500 Ft kedvezményt kapsz, ennyivel kevesebbet kell utalni. Ráadásul ezáltal KÖSZI Nagykövet leszel, és egy különleges, csak KÖSZI Nagyköveteknek szóló KÖSZI-pólót adunk ajándékba!
  Ki jogosult igénybe venni: A KÖSZI Nagykövet kedvezményt csak olyan táborozó veheti igénybe, aki régebben már részt vett valamelyik KÖSZI-táborban, s most egy olyan barátját, ismerősét, esetleg osztálytársát vagy testvérét hozza magával, aki azonban még egyszer sem volt KÖSZI táborban.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: Kérjük, feltétlenül jelezd a Jelentkezési lapon, hogy ki lesz az új táborozó, aki a te mozgósításodnak köszönhetően jelentkezett valamelyik nyári táborunkba. A KÖSZI Nagykövet kedvezmény tehát abban az esetben is igénybe vehető, ha az általad megjelölt új táborozó nem ugyanabba a nyári táborba jelentkezik, ahová te. Ez a kedvezmény azután is igénybe vehető, miután kitöltötted a Jelentkezési lapot, de ekkor a koszi@koszi.net címre küldött e-mailben jelezni kell ezt az új táborozó jelentkezésekor. Ha már befizetted a KÖSZI Nagykövet kedvezmény nélküli magasabb költséghozzájárulást, akkor kérésedre a kedvezmény mértékét visszatérítjük neked vagy egy későbbi KÖSZI-tábornál felhasználhatod.
 • NOE-kedvezmény: -5.000 Ft
  A kedvezmény lényege: Amennyiben szüleid tagjai a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), és rendelkeznek érvényes NOE-tagsággal, akkor 5.000 Ft kedvezményt kapsz, ennyivel kevesebbet kell utalni.
  Ki jogosult igénybe venni: Bárki, akinek a családja érvényes NOE-tagsággal rendelkezik.
Cserejelentkező küldése esetén:
Bármikor lehetősége van a részvételt lemondó jelentkezőnek maga helyett cserejelentkezőt küldeni: ennek külön költsége nincs, a befizetett összeget a cserejelentkező befizetésének tekintjük. A részvételt lemondó jelentkező és a cserejelentkező a befizetett összeg elszámolását maguk között rendezik el. A cserejelentkező nevét feltétlenül kérjük előre, e-mailben jelezni.

Teljes lemondással, cserejelentkező küldése nélkül:
Amennyiben a részvételt lemondó jelentkező nem küld maga helyett cserejelentkezőt, abban az esetben a befizetett költséghozzájárulás egy részét beszámítjuk egy következő KÖSZI-táborba való jelentkezéskor. A beszámítást csak írásban történő lemondás esetén tudjuk biztosítani, és annak mértéke a lemondás időpontjától függ.

 • Jelentkezés lemondása a Szemfüles Szöcske jelentkezési időszakban

Ebben az esetben a befizetett összeg 90%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkor még nem rendeltünk meg szolgáltatásokat, de a számunkra is felmerülő adminisztrációs költségeket le kell, hogy vonjuk.

 • Jelentkezés lemondása a Megfontolt Mókus jelentkezési időszakban

Ebben az esetben a befizetett összeg 60%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkor már megrendelünk bizonyos szolgáltatásokat, illetve előzetes létszámot jelentünk a szálláshely felé, és ezeket már nem minden esetben lehet módosítani.

 • Jelentkezés lemondása a Tétova Teknős jelentkezési időszakban

Ebben az esetben a befizetett összeg 30%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkor már minden szükséges eszközt megvásárolunk, a szükséges szolgáltatások legnagyobb részét megrendeljük, amelyeket már nem minden esetben lehet visszamondani.

 • Jelentkezés lemondása a Lomha Lajhár jelentkezési időszakban

Ebben az esetben a befizetett összeg 10%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkor már minden szükséges eszközt megvásárolunk, minden szükséges szolgáltatást megrendelünk, amelyeket már nem minden esetben lehet visszamondani.

A Szívvel-Lélekkel Alapítvány gondoskodik arról, hogy azok a gyerekek, fiatalok is eljussanak a KÖSZI-táborokba, akik családjának ez súlyos anyagi terhet jelentene. Az alapítvány kizárólag civil pályázati forrásokból, 1%-os felajánlásokból és magánadományokból tartja fenn működését. Ezért kérjük, hogy amennyiben módod és lehetőséged van rá, támogasd a Szívvel-Lélekkel Alapítványt adománnyal, hogy a szűkülő források mellett is minél több rászoruló gyermeknek és fiatalnak adhassanak önkénteseink táborainkban életre szóló élményeket, segíthessék lelki és értékbeli fejlődésüket.

Az adomány befizetésének részleteit a Szívvel-Lélekkel Alapítvány honlapján éred el.

A KÖSZI Napvető mesetábor kapcsolattartója:
Szalai Nóra
kapcsolati és operatív munkatárs
+36 30 791 8664
koszi@koszi.net

Kedvcsináló videó a KÖSZI Napvető mesetáborához

Powered by flickr embed.

Képek a Zuglói Egyházközösségről

Mesetábor helyszíne - Zugló