Papírrepülő

12. KÖSZI Téli berek évindító hétvége

2022. február 3–6. | Béthel Otthon, Piliscsaba
Ajánlott korosztály: 18–29 évesek | Idei mottónk: Hol a határ?

Papírrepülő

Idei mottónk: Hol a határ?

Felnőtt életünkben sokszor adódik a kérdés: Meddig engedjünk másoknak, és mikor védjük önmagunkat? A saját véleményünket harsogjuk, vagy küzdjünk közös célokért? Kit engedjünk be a személyes szféránkba, kit fogadjunk a közösségünkbe, és mennyire gondoskodjunk róluk? Sokszor nehéz meghúzni a határokat, és könnyű elveszteni vagy épp elhatárolni önmagunkat… Nálad hol van a határ? S mi történik, ha átlépik azt? 

A KÖSZI Téli berek évindító hétvége idén is szeretettel várja azokat a fiatal felnőtteket, akik egy nagy csapat részévé válnának, s közben szembenéznének a határok kérdéseivel!

A KÖSZI Téli berek évindító hétvége egy olyan tábori élmény, amely 18-29 évesek fiatal felnőtteknek szól. A résztvevők meghívott előadók segítségével és az adott területen professzionális alapossággal elmerülve minden évben egy olyan témát dolgoznak fel, amely ennek a korosztálynak az életében jelentős szerepet játszik. Szakmai előadások, a személyiség fejlődését és az önismeretet előmozdító tréningek, motivációs gyakorlatok, kiscsoportban együtt gondolkodó beszélgetések, közös elcsendesedések várják a résztvevőket, miközben a szórakozás, közös sport, játékok, film és bulizás gondoskodik a kikapcsolódásról. Tréner, pszichológus, lelkész, közgazdász, jogász és sokféle szakma képviselője rakhatja itt össze tudását, és egy olyan közösség alakulhat ki érdeklődő és nyitott fiatalokból, ami az év többi részében is elkíséri őket.

12. KÖSZI Téli berek évindító hétvége

Részletek

Alapinformációk

Típus: ottalvós

Időpont: 2022. február 3–6.

Helyszín: Béthel Otthon, 2081 Piliscsaba, Széchenyi utca 8–12. Megnézem »

Ajánlott korosztály: 18–29 évesek

Idei mottónk: Hol a határ?

Előadások

Mese-műhely

A mesék évszázadok, évezredek óta részei az emberek életének. Olyan ősi tudást és hagyományt hordoznak magukban, ami nemzedékeken át segített az élet minden időszakában – pl. felnőtté válásban, megküzdésben, határok megtartásában.

Az interaktív, saját élményű műhely alkalmával egy népmesét hívunk segítségül. Elkísérjük a hőst küzdelmes útján, amely során külső és belső határokat is át kell lépnie. Megnézzük, miből gyűjt erőt és mit tanulhatunk tőle.

Gyere el te is a 12. KÖSZI Téli berek évindító hétvégére,
és csatlakozz Tóth Johanna mese-műhelyéhez!

Tóth Johanna - Mese-műhely a Téli berek évindító hétvégén

Tóth Johanna

Alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseterapeuta, mentálhigiénés szakember

Keresztesi Péter - A határaink kitolása és védelme a Téli berek évindító hétvégén

Keresztesi Péter

3. Dan fokozatú Zen Bu Kan Kempo mester

A határaink kitolása és védelme

“Ismerd meg önmagadat!” – írja a delphoi jósda kapujának felirata. De vajon miért is ennyire fontos az önismeret? Talán mert önismeret nélkül az ember sodródik a világgal, nincs egy abszolút pontja, amihez visszacsatolódhatna. Ha vannak is eszközei az élethez, azok nem jelennek meg abban a rendben, ahol hasznára válhatnak az egyénnek és a környezetnek. Nincs tőkesúly, ami visszaránthatná a nagy viharok következtében.

Azok, akik a sodródást választják, azok az alámerülést és a fulladást is kockáztatják. Persze az elmúlás mindannyiunkat elér, de a tudatos halálra való felkészülés egy lépéssel közelebb visz minket önmagunkhoz és a Teremtőhöz is. Hogy kicsit jobb rálátást kapjunk saját magunkra, ismernünk kell szellemi, mentális és fizikális határainkat.

Ebben nyújt nekünk segítséget Renshi Keresztesi Péter előadása.
Velünk tartasz?

Önkéntesség határain innen és túl

Egy olyan hidat építettünk a szigorúan őrzött határok fölé, amely szeretetből épült, a legkisebbekért: az árvaházakban nevelkedő gyermekekért, sártengerben álló putrikban élő Emberpalántákért!

Egy-egy adománygyűjtés során úgy érzem magam, mint a mesében az a parasztlegény, aki a kis tarisznyájával a vállán elindul szerencsét próbálni. Útjaim során gyakran találkozom hétfejű sárkányokkal, nagyra nőtt óriásokkal, akik erőpróbára hívnak, viszont mindig találkozom jótündérekkel is, akik ilyenkor segítő kezüket nyújtják. S ilyenkor megélem azt, hogy bármilyen kilátástalan is a helyzet, a jóság és a törődés mindig diadalmaskodik!

Szívesen hallanál többet Bonnyai Sándor meséiről?
Találkozzunk a 12. KÖSZI Téli berek évindító hétvégén!

Bonnyai-Sándor - Önkéntesség határain innen és túl a Téli berek évindító hétvégén

Bonnyai Sándor

Önkéntes

Rihay Szabolcs - Határtalan szeretet - a kereszténység határai a Téli berek évindító hétvégén

Rihay Szabolcs

Történelem szakos bölcsész – tanár

Határtalan szeretet – a kereszténység határai

Egy olyan Isten hívott el minket követésre, akinek a szeretete végtelen, szeretetébe belefér minden ember – sőt az egész teremtett mindenség. És ez az Isten azt várja el tőlünk, az ő kiválasztottaitól, hogy az Ő végtelen szeretetét jelenítsük meg a világban. Vagyis szeressünk mindenkit és mindent. Csak éppen attól, hogy a követőinek hívott el, meghatároz minket a kultúránk, a hagyományaink, az iskolázottságunk, az anyagi helyzetünk, a földrajzi helyzetünk is – hosszan lehetne folytatni mi minden.

Hogyan lehet mégis követni Jézust, hogyan lehet betölteni Isten akaratát? Hagyjuk el a családunkat és kövessük Jézust? Adjuk el mindenünket és részünk lesz a mennyek országában? Szedjük össze ősi ellenségünket az úton, miután rablók támadták meg és fosztották ki, és kötözzük be a sebeit, vigyük el kórházba, és fizessük ki a gyógykezelését? Meddig tudunk Jézussal menni az úton? Hol vannak a határaink? Miért éppen ott? Lehet-e ezen változtatni? Meg lehet-e szabni, hogy mikortól nem vagyok eléggé keresztény? Van-e olyan egyáltalán, hogy nem elég keresztény valaki? Mit jelent Jézus követése egyáltalán?

Szeretnéd megvitatni ezeket a kérdéseket?
Csatlakozz hozzánk egy tartalmas beszélgetésre!

Élő könyvtár

Az Élő könyvtár felépülőben lévő szenvedélybeteg fiatalokból és addiktológiai szakemberből áll, akiket meghatározott időre az érdeklődő ki tud kölcsönözni, és beszélgetni velük a függőségekről, a szabadulásukról és a megtérésről, Istenkapcsolatról is. A szenvedélybetegség, a függőségek megértéséhez legcélravezetőbb a prevenció személyes életút jellegű formája, ahol a felépülő egy életúton keresztül mutatja be a megélt mélypontokat.

A program nagy sikerrel működik több, mint 10 éve a kallódó ifjúságot mentő misszióban. Évek óta az Élő könyvtár az egyik legsikeresebb program a keresztény ifjúsági találkozókon, most pedig a KÖSZI Téli berekben is “ki tudsz kölcsönözni” valakit, akinek te is megismerheted a történetét.

Ha te is kikölcsönöznél egy Élő könyvet, gyere el a
12. KÖSZI Téli berek évindító hétvégére és beszélgessünk!

Hamar János - Adna Café - Élő könyvtár a Téli berek évindító hétvégén

Hamar János

MRE KIMM munkatársa

Kérdésed van?

Megtalálhatod a választ a Kérdezz-felelek oldalon,
vagy fordulj hozzám bizalommal!

Nagy Zsombor

Nagy Zsombor

operatív és közösségi koordinátor

zsombor.nagy@koszi.net
+36 20 361 7056

Ilyen volt a KÖSZI Téli berek évindító hétvége az elmúlt években

Életképek a KÖSZI Téli berek táborból

Menü