Megújult őszi tábor – ilyen volt az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

Szöveg: Radnai Szilvia
Fotó: Tilki-Nagy Titusz

Piliscsaba – Tavaly az őszi táborunk elmaradt, idén azonban semmi sem állíthatott meg minket és 2021. október 22–25. között végre megtartottuk az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábort. A piliscsabai Béthel Otthonban követtük végig a maharadzsa életének izgalmas történetét, és rengeteg játékos feladatot játszottunk, hogy végül sikeresen teljesíthessük a megbízását és kikeverjük az értékes elixírt. A kalandokon kívül lehetőségünk nyílt arra, hogy elmélyüljünk az útkeresés, az összefogás, és a közösségért végzett munka témájában is. A tábor vezetője Karánsebesy Réka, lelki vezetője pedig Bonnyai Zsuzska volt.

1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

Az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós táborra – nem túlzás ezt mondani – éveket vártunk, de bebizonyosodott, hogy megérte. A tábort vezető Karánsebesy Réka, a teljes szervezőcsapat, és a táborozók mozgalmas 4 napot tudhatnak maguk mögött. Új tábori koncepció mutatkozott be ezzel: a főszerepben a kooperáció, azaz egy titkos küldetés teljesítése állt, melyhez elengedhetetlen volt a táborozók összefogása, együttműködése. Ez alkalommal – a Maharadzsa kincse tábori mottónak megfelelően –  a megelevenedő karakterek és az általuk eljátszott jelenetek egy egzotikus országba repítették a kalandorokat.

Pénteken délután az érkezésé volt a főszerep, visszatérő és új táborozók hada, egészen pontosan 53 gyerek vette birtokba a Béthelt Piliscsabán. A tábor programsorozatát Zsuzska nyitotta meg egy áhítattal, majd a gyerekek megismerhették a teljesen új tábori koncepció kerettörténetét, amit kreatív és tartalmi vezetőnk, Nemes Anikó írt. A messzi országban játszódó sztoriba minden nap kicsit jobban beleláthattak, újabb és újabb információkat kaptak, és a tábor végére együttműködve, közös munkával összegyűjtötték a maharadzsa elixírjének összetevőit, amiket összekeverve 4 nap után teljesítették az idei küldetést. 

A reggeleket mindig finom ébresztéssel és tornával, reggelivel kezdtük, a nap témájának ívét pedig az áhítat foglalta keretbe. A Kupaktanács nevű programon a gyerekeknek mindig teret biztosítunk arra, hogy az adott témával kapcsolatos érzéseiket és gondolataikat biztonságos, megértő közösségben, játékos feladatokkal fejezzék ki. 

Szombaton a fiatalokkal a feléjük és az általuk támasztott elvárásokról beszélgettünk.  Ebéd után egy nagyot kirándultunk a Dévényi Antal-kilátóhoz, ahol ragyogó napsütésben nézhettünk körül és csodálhattuk meg a Pilist. A nagy szél sem szegte kedvünket, a hurkapálcáról almaevés-vetélkedőt még az arra kiránduló, nem táborozó érdeklődők is izgalommal figyelték. Hazatérve átmelegedtünk és a pincében az egyik kedvenc játékunkat, az Árnyjátékot játszottuk a gyerekekkel. Ebben a feladatban a tábor témájához illeszkedő, rövid történeteket kellett a táborozóknak eljátszaniuk úgy, hogy végig egy paraván mögött voltak és a megvilágításnak köszönhetően csak az árnyékuk látszott a közönség számára. A produkciókat a rögtönzött nemzetközi zsűri értékelte. A vacsora és az esti áhítat után még egy nagy, több állomásból álló játék várt a gyerekekre, ahol az eszüket és az ügyességüket is latba kellett vetniük a Labor titka feladatainál. Nagyon népszerű, minden napot lezáró program a Pokrócmesék, amikor a nap zárásaként kiscsoportban beszéljük meg a gyerekekkel az elmúlt napot és annak tanulságait, legjobb pontjait. 

Vasárnap egy picit a jövőbe tekintettünk és az áhítatot követő Kupaktanácson arra kértük a gyerekeket, képzeljék magukat idősebbnek és beszéljenek a terveikről, elképzeléseikről. Gyors öltözést követően mindenki felkapta a KÖSZI-pólóját és a szép napos időben elkészültek a tábori fényképek is, majd focival, társasjátékokkal lehetett újra felélénkülni az ebéd után. Aki hangszert is hozott, a tábori zenekarban mutathatta meg tudását. Délután A maharadzsa álma vált valóra, ezen a programon a táborozók kitöltöttek egy érdekes kvízt és gyors ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat. A tábori történet két kulcsfiguráját azonban a gonosz unokatestvér zsoldosai elrabolták, a táborozókra várt a kihívás, hogy megtalálják őket a Béthel területén. Nehezítésként a zsoldosok folyamatosan üldözték, elkapták és börtönbe vetették őket, ahonnan csak táncot lejtve szabadulhattak. Vacsora után szárnyalhatott a kreativitás, Az álcázás mestere programon ugyanis “divatdiktátorokká” válhattak a táborozók; mindig egy adott helyzetnek megfelelő öltözéket kellett összeállítaniuk és bemutatniuk a csapatoknak. Az este folyamán a táborvezetők bemutatták az előre megtanult tábortáncot, amit a gyerekek is gyorsan meg tudtak tanulni és kezdetét vette az esti buli és a táncos diszkó, a Vándorbankett. A csendesebb este kedvelői a teaházban kártyáztak, a Dixit és az Uno idén is a kedvencek közé tartozott.

A hétfői ébresztő volt az utolsó ebben a táborban, ezt a napot is a Testébresztővel, majd reggelivel indítottuk. Az összepakolás során megmutatták a táborozók, hogy az együttműködést már tökélyre fejlesztették, és ez az utolsó játékban, a Szezám tárulj!-ban is bebizonyosodott, ahol néhány állomáson feladatok teljesítésével a csapatok megszerezték a történetben szereplő elixír pontos receptjét. Hétfő délután az egzotikus sztori végére értünk, elkészült a titkos elixír, amivel a táborozók megmentették a maharadzsa országát, és így teljesítették a küldetést. Átvehették díjaikat és a 94. KÖSZI Megálló istentiszteleten Bonnyai Zsuzska meghitt gondolataival és áldásával búcsúztunk a tábortól.

Mindig nehéz az elköszönés, de minden évszakban van KÖSZI-tábor, találkozzunk legközelebb is!

1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor - válogatás

A KÖSZI csapata már készül a következő táborra, mely a 12. KÖSZI Téli berek évindító hétvége, melyet 2022. február 3–6. között tartunk Piliscsabán a Béthel otthonban. Szeretettel várunk minden 18–29 éves fiatal felnőttet!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

TáborokTitkos küldetés
Előző bejegyzés
Egy karibi este meséje – Élménybeszámoló rendhagyó módon a KÖSZI Jubileumi Önkéntes Bálról
Következő bejegyzés
Az igaz ember pedig hitből fog élni – Ilyen volt a 94. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up