Az élettel betelve – Ilyen volt a 101. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Balogh Zita
Fotók: Murvai Richárd, Vida Zsófia

Budapest – 2023. február 5-én rendezték meg a 101. KÖSZI Megálló istentisztelet a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet templomában, melyet Rihay Szabolcs evangélikus lelkész tartott. Az istentisztelet a 13. KÖSZI Téli berek évindító napok záró eseménye volt. A kiválasztott ige így szólt: „Öregen halt meg Jób, az élettel betelve” (Jób 42,17).

101. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az idei Téli berek napi áhítatainak vezérfonala Jób története volt, ezért a Megálló istentiszteletre is Jób könyvéből választotta Szabolcs az igét, amely így szólt: „Öregen halt meg Jób, az élettel betelve” (Jób 42,17).

Arra vagyunk elhívva, hogy örömmel éljünk és megtöltsük az életünket azzal a bőséggel és hálával, amelyet Isten ad nekünk – hangzott a prédikáció reményteli üzenete. Jézus azt mondta: azért jöttem, hogy bőségben éljetek. Az az életfeladatunk, hogy meglássuk Isten bőséges szeretetét minden helyzetben, hogy kitartsunk mellette, akár eltévedve és visszatalálva hozzá.

Vannak olyan emberek, akik egész életükben elégedetlenek, nem tudnak hálásak lenni. Ha a lottón nyernének, inkább azon keseregnének, hogy miért nem az előző heti, még nagyobb nyeremény ütötte a markukat. Valójában az ember képes arra, hogy megváltoztassa a gondolkodását, hogy a rossz helyett a jót lássa egy élethelyzetben. Az öröm és a hála megküzdési stratégia lehet a nehézségeink során. Erre egy nagyon szép példa Placid atya, aki a Gulagon „örömolimpiát” rendezett a rabokkal: minden egyes nap összegyűjtötték az őket ért apró örömöket a rendkívül megpróbáltató körülmények között is.

Az, hogy mit és hogyan látunk az életből, meghatározó lesz, amikor majd az életünk végéhez érkezünk. Akkor tudunk az élettel betelve elmenni, ha az életünkre visszatekintve nem a hiányérzet és a megbánás, hanem az öröm és a hála lesz túlsúlyban.

Ezekkel a meghitt útravaló gondolatokkal, valamint közös imádsággal és gitárral kísért dicsőítő énekekkel ért véget a 101. KÖSZI Megálló istentisztelet keretében az idei évben rendhagyó formában megrendezett, azonban a szokásoshoz híven izgalmas előadásokkal és közösségi élményekkel teli KÖSZI Téli berek évindító hétvége.

A következő Megálló istentisztelet 2023. április 16-án lesz Piliscsabán, a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor zárásaként.

101. KÖSZI Megálló istentisztelet

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 101. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Magyarországi Evangélikus Egyházzal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
A befolyásolás hálójában – 13. KÖSZI Téli berek évindító napok
Következő bejegyzés
Barangolás a társasjátékok világában – Gyereknap a XXXI. Országos Evangélikus Hittanversenyen
keyboard_arrow_up