Mert meg vagyok győződve… – Ilyen volt a 102. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Tóth Lilla
Fotók: Vida Zsófia

Piliscsaba – Elmenekülhetünk-e Isten feltétlen szeretete elől? Erre a kérdésre kerestük a választ a 102. KÖSZI Megálló istentiszteleten Hegedüs Kende igehirdetése kapcsán, melyre 2023. április 16-án került sor a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor lezárásaképp. A kiválasztott igerészlet így szólt: “Sem magasság, sem mélység […] nem választhat el minket Isten szeretetétől…” (Róm 8,39).

102. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az idei KÖSZI Életfonal életvezetési tábor a függőségek és szenvedélyek témakörét járta körül, különböző bibliai karakterek mélypontjain keresztül. A hét folyamán közösen gondolkodtunk nem csak azon, milyen pót-Istenek téríthetnek le minket a helyes útról, de arról is szó esett, hogy Isten szeretete megannyiszor visszahúz minket erre az ösvényre, sőt, a szeretet bennünk is jelen van, és éltet minket!

A tábor csúcspontjaként megrendezett Megálló istentisztelet végül felvetette a kérdést, hogy miért is menekülünk mindig olyan nagyon Isten feltétlen szeretete elől? És vajon lehetséges-e, érdemes-e egyáltalán olyan nagyon próbálkozni meglógni előle? Hiszen miért akarna bárki is menekülni a jó dolgok elől? Nem a boldogságra vágyunk mindannyian? Mi értelme annak, hogy amikor ott van a lehetőség, hogy megkapjuk azt a jót, amire mind vágyunk, inkább megfutamodunk, és elhitetjük magunkkal, hogy nekünk mégis az a legjobb? Ha lemondunk arról, amiről valahol mélyen tudjuk, hogy az minden vágyunk?

Három kitalált karakter specifikus, de nem egyedi történetét ismerhettünk meg, akik szintén féltek, szorongtak, menekültek valami jó elől. Nórinak tetszett egy osztálytársa, aki elkezdett közeledni felé. Végül mégis úgy döntött félelmei miatt, hogy távol tartja magát tőle. Kamillát felvették az álomegyetemére, az állatorvosira. Mégis azt hitte, ő nem lesz elég jó a teljesítéséhez, és inkább be sem iratkozott. Alexát a barátai elhívták magukkal, hogy töltsenek együtt időt. Csakhogy ő úgy hitte, nem is kedvelik, így inkább maradt otthon, egyes egyedül.

Mi, emberek mindannyian hajlamosak vagyunk erre, eltávolítani magunkat valami jótól. Mindenkinek más oka van erre: makacsság, önfejűség, félelem, szorongás, imposztor-szindróma, önbizalomhiány… A lehetséges okok listája végtelen. És rengeteg jó dolog elől menekülhetünk ezek miatt. Sőt, sokszor az Istennel való kapcsolatunktól is így menekülünk.

Végezetül megismertük Pétert, a negyedik karaktert. Péter káros szenvedélyek rabja lett, és eltávolodott Istentől. Mélypontra került. Azt hitte, hogy nincs az az Isten, aki őt ki tudná húzni ebből a mélységből. Sőt, ha van is Isten, olyan magasról, ahonnan ő minket figyel, úgysem venné őt észre a gödör alján. Péter nem egyedi eset. És igaza van, valóban mélyponton van. Egyvalamiben azonban téved. Hiába próbálkozik, hogy elmeneküljön Isten szeretete elől, ez nem fog neki sikerülni.

Bár Péter mélypontra került és kétségbeesett volt, felfoghatta, hogy Isten szeretete mindent átható és képes megmenteni. Remélhetőleg az igehirdetés fényében megtalálta az utat, hogy kiszabaduljon a gödörből, és újra találkozhasson Istennel, aki sosem hagyja el.

Hiszen Isten szeretete felénk, emberek felé egy akkora erő, amelynek nem szabhat határt semmilyen függőség, semmilyen elkeseredettség, semmilyen látszólag kilátástalan helyzet. Ugyanúgy, ahogy életünk legboldogabb pillanataiban, úgy életünk legzűrösebb, leglehetetlenebb időszakaiban is meg tudjuk találni az Ő szeretetének nyomait. Akármilyen mélyre is kerülünk az életben, Isten ezekben a mélységekben is ugyanúgy ott lesz velünk, bármennyire is azt érezzük, hogy nem vagyunk arra méltók, hogy ott legyen velünk. Ő ott van rendíthetetlenül, egyetlen stabil pontként, amely életünk végéig, és még azután is kitart mellettünk, pusztán szeretetből, és semmi egyébből.

102. KÖSZI Megálló istentisztelet

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
„Mindenki függ valamitől” – Ilyen volt a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor
Következő bejegyzés
Megérkeztek a Nyárindító kedvezmények táborainkra!
keyboard_arrow_up