„Mindenki függ valamitől” – Ilyen volt a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

Szöveg: Radnai Szilvia
Képek: Vida Zsófia

Piliscsaba – Elérkezett a tavasz legjobban várt 4 napja, amikor újra összegyűltünk a piliscsabai Béthel Otthonban, hogy együtt játszunk, fejlődjünk, beszélgessünk. 2023. április 13–16. között tartottuk meg a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábort Karánsebesy Réka vezetésével, ahol a 7–12. osztályos fiatalokkal a függőségek témakörével foglalkoztunk. A tábor lelki ívét Hegedüs Kende biztosította.

15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

A tábor első napja a megérkezésé; a viszontlátás izgalmától vagy az új barátságok örömétől hangos a tini csapat. Regisztráció és vacsora után áhítattal nyitottuk meg a tábort, amelynek lelki vezetője ezúttal Hegedüs Kende volt. A Shaker című program összerázta a régi-új közösséget; ismerkedős játékokkal oldottuk a hangulatot és ismertettük a tábor legfontosabb szabályait is. Az estét Pótvacsi után egy rövidebb beszélgetés, a Pokrócmesék program zárta, ezzel hangolódtunk az előttünk álló napokra.

Pénteken reggel egy kellemes Testébresztő torna és a finom reggeli után meghallgattuk Kende áhítatát, amelyben jól megfért egymás mellett Dávid, Betsabé és Mr. Bean is. Délelőtt a gyerekek az életkoruknak megfelelő csoportokban vettek részt a közös témafeldolgozó foglalkozáson, a Kupaktanácson. Arra kerestük a választ, hogy mi a különbség szenvedély és függőség között, hol vannak a határok, milyen függőségekkel találkoztak már a fiatalok. A kiscsoportos foglalkozás során mindenki a saját magának megfelelő szinten és mélységben vehetett részt a beszélgetésben vagy a játékokban, és biztonságos közegben oszthattuk meg gondolatainkat egy nagyon komoly, nem könnyű témáról.

A tavaszi tábor azért is különleges, mert évről évre nyomon követhetjük és alakíthatjuk képzeletbeli diáktársunk, Iszök életét. Most is így tettünk, mikor is ebéd után elérkezett az első döntéshelyzet Iszök életében. A gyerekeknek babokkal kellett szavazniuk, hogy a felolvasott 3 forgatókönyv közül merre menjen hősünk élete és ez alkalommal igen pozitív irányba fejlődött a sztori.

Az eső ugyan a focit elmosta, de a zenélés és a végeláthatatlan Uno- és Dixit-partik meghozták a kedvet a délutáni programokhoz. A már hagyománnyá vált Légy te a stylist! játékunkban most is viccesebbnél viccesebb beöltözéseket mutattak be a csapatok, a produkciókat pedig a szigorú zsűri véleményezte. Vendégelőadóként Koncz Patrik pszichológus is eljött hozzánk, akinek interaktív, statisztikákkal tarkított előadása a videójáték-függőségről szólt, a végén pedig a fiatalok tehették fel kérdéseiket a témában.

Az esti áhítaton egy nagyon személyes történetet hallgathattunk meg Andristól, amely szép lelki lezárása volt a napnak. A programok azonban korántsem értek véget: először a FÜGGöny kvízen mutathatták meg tudásukat a táborozók, majd este igazi, jó értelemben vett borzongás fogta el a csapatot, mert PARA túrát játszottunk. Ez tulajdonképpen egy érzékenyítő program azok felé a mindennapi emberek felé, akik köztünk járnak, de mégsem feltétlen veszünk róluk tudomást. Egy történeten vezettük őket keresztül kis csoportokban, melyben különböző függőséggel élő karakterekkel találkozhattak. A program betekintést nyújtott kicsit az éjszakai élet veszélyeibe is, amit a táborozó gyerekek bármikor megtapasztalhatnak, vagy már meg is tapasztaltak. Iszök sorsáról többször döntöttünk ezen a napon is, egyre kíváncsibbak lettünk, merre vezetjük kis barátunkat.

Szombaton is Kupaktanács követte az áhítatot, ahol megpróbáltunk arról ötletelni, hogyan szabadulhatunk meg esetleges függőségeinktől, a bennünket korlátozó vagy óhatatlanul irányító dolgoktól. Ezen a ponton kapcsolódott be a programba az Élő Könyvtár is, amely felépülőben lévő szenvedélybeteg fiatalokból és addiktológiai szakemberekből áll, akiket meghatározott időre az érdeklődő “ki tud kölcsönözni”, és beszélgetni velük a függőségekről, a szabadulásukról és a megtérésről.

A tábori fényképezés után Kende áhítatát hallgathattuk meg, amit egy hamisítatlan, Retró sorverseny követett. A póréhagyma-harapás ment mindenkinek a legjobban, bár repetát azért nem kért belőle senki. Annál is inkább, mert az estét egy szuper buli, a Vándorbankett zárta, amelyen a táncos lábúak is jól szórakoztak, de a csendesebb estére vágyóknak is volt teaház és társasjáték.

Vasárnap lezártuk Iszök idei történeteit, megjutalmaztuk a versenyeken szép eredményt elért csapatokat és könnyes szemmel búcsúztunk el egymástól a 102. KÖSZI Megálló istentisztelet után – de csak egy rövid időre, mert a következő KÖSZI-táborban újra találkozunk.

15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor - válogatás

Következő táborunkat, a 27. KÖSZI Napvető mesés élménytábort Zuglóban, Budapesten rendezzük meg 2023. július 3–7. között. Várunk szeretettel minden 1–4. osztályos gyereket egy mesés, lovagregényes kalandra!

Ezt követően újabb izgalmas nyomozásba ugrunk fejest Piliscsabán a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor két turnusában. A Kölyök turnusban 2023. július 16–22. között a 3–8. osztályos, a Kamasz turnusban pedig 2023. augusztus 6–12. között a 7–12. osztályos korosztállyal együtt merülünk majd el a nyomozás rejtelmeiben. Csatlakozz te is a detektívek csapatához, hogy közösen fedhessük fel a jövő (és a múlt) titkait!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

ÉletfonalTáborok
Előző bejegyzés
Barangolás a társasjátékok világában – Gyereknap a XXXI. Országos Evangélikus Hittanversenyen
Következő bejegyzés
Mert meg vagyok győződve… – Ilyen volt a 102. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up