A befolyásolás hálójában – 13. KÖSZI Téli berek évindító napok

Szöveg: Tóth Lilla
Fotók: Murvai Richárd, Vida Zsófia

Budapest – Megváltozott formában, de ugyanolyan gazdag programokkal várta 2023. február 3–5. között a KÖSZI Egyesület Téli berek nevű programsorozatán a fiatal felnőtteket. Az idei évben a gazdasági helyzet viszontagságai miatt tábor helyett konferencia formában várták az érdeklődőket a lelkes szervezők Tóth Lilla vezetésével és Wächter Baldó lelki útmutatásával Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának székházában. Interaktív előadásokkal, kiscsoportos beszélgetésekkel és áhítatokkal színesített programon vehettek részt a megjelentek, melyek a manipuláció témája köré rendeződtek.

13. KÖSZI Téli berek évindító napok

Te mennyire hagyod magad befolyásolni?

Több mint 30 fiatal résztvevő jelenlétével zajlott le a programsorozat, melyen néhol játékos, néhol elmélyült formában hallhattak a jelenlévők a befolyásolásról a hétvége folyamán nem kevesebb, mint öt előadáson keresztül. Pénteken témafelvezető beszéddel nyitotta meg a hétvégét Tilki-Nagy Titusz, a KÖSZI önkéntese, melyet a Manipulity élő társasjáték tett teljessé, ahol a játékosok kipróbálhatták magukat, mennyire ismerik fel, ha megtévesztik őket.

Átok vagy áldás?

Hangzott szombat reggel Dr. Papp János Tamás kérdésfelvetése a közösségi média hatásai kapcsán. Hiszen, ha mindenki beszélhet, jó nagy lesz a zaj – amire az emberiség talán még nincs felkészülve. Az oldott hangulatú előadás során szó volt többek között az adás-vételi szerződésről, amit a közösségi oldalakra való regisztrációval kötünk, az internet diktatórikus jellemvonásairól és a személyre szabott tartalmak generálta egyedi valóságérzékelésről is. Végül elhangzott a kulcsmondat: az eszköz a mi kezünkben van, így egyéni szinten azt tehetjük, hogy jóra használjuk ezt! Így lehet az átokból áldás.

Propaganda a Bibliában?

Később Dr. Kőszeghy Miklós segítségével a Királyok könyvének egy részletét elemeztük ki, melyben egy, még a retorika megjelenése előtti, de teljes értékű szónoki beszédet találhatunk. Közös munkával, sokszor hangos nevetések közepette néztük végig a szöveget, mely gyönyörűen mutatja be a ma is használatos érveléstechnikákat, sokszor a Bibliához képest zavarba ejtő módon. Végül pedig Ezékiás király követőihez hasonlóan bennünk sem maradtak kérdések, hogyan is lehet akár szavakkal hegyeket megmozgatni.

Ne tessenek gondolkozni!

Végül Dr. Zacher Gábor, akinek a neve senkinek sem ismeretlen, arról a manipulációról tartott előadást, amellyel a hétköznapok során találkozunk, legyen az megtévesztő óriásplakát vagy akár megmásítottan közölt tényadat. Idézetekkel tarkított beszéde elgondolkodtatta a résztvevőket saját hiszékenységünkről mindennapos jelenségek kapcsán és arról, miért használjuk olyan keveset pozitív befolyásolásra a hatalmunkat. Természetesen könnyed párbeszéd és kérdések hosszú sora zárta az előadást.

„Nem a technológia fenyegeti a létezésünket, hanem az, amit a technológia kihoz belőlünk”

Szombat este a The Social Dilemma című film megnézését követően Földi Nóra HR-szakember segítségével gondolkodtak el a résztvevők a közösségi oldalak hatásain, egy játékos bevezetőt követően. A három nap során részt vehettek a jelenlévők a Nikodémusok órája interaktív témafeldolgozáson is, ahol megvitathatták azokat a kérdéseket, amelyek felmerültek bennük az aznap hallottak kapcsán, illetve tovább mélyíthették ismereteiket a témában.

„Ott ültek velem szemben Cenzék…”

Vasárnap reggel Dr. Vitári Zsolt adott elő a résztvevőknek a diktatúrák befolyásoló eszközeiről a náci Németország példáján keresztül. Egy kis történelmi áttekintést követően szó esett a propagandáról mint márkáról, a tömeglélektanról vagy akár az állampolgárok minden percének kitöltésének formáiról – avagy 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra… Hát nem szórakozás! Végezetül feltettük magunk számára a kérdést: ma vajon létezhet-e ilyen mértékű tömegmanipuláció?

Mondj magadra igent!

Így szólt dióhéjban összefoglalva Kulcsár Krisztina tanácsa a hallgatóságnak a vasárnapi utolsó előadáson. A nemet mondás művészetét ismertetve olyan készségekről is szó esett, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember ne érezze magát kellemetlenül, mikor visszautasít valakit. A résztvevők arcán elő-előbukkant a nagy mosoly, mikor magukra ismertek az elmondott példák helyzeteiben. Krisztina útravalóul bemutatta a FILÉ technikát, mely bárki számára segítségül hívható egy-egy nehéz döntés során, éppen csak ezen a négy kérdésen kell elgondolkodnia: Fontos? Indokolt? Lehet? Érdemes?

„Azt nézd, amid van, ne azt, amid nincs!”

Az esti áhítatok és a 101. KÖSZI Megálló istentisztelet során a résztvevők Jób történetén keresztül ismerhették meg a befolyásolást. Jób a pozitív példa, hogy igenis létezik a befolyásolásnak jó formája, hiszen akkor sem tagadta meg Istenét, amikor minden összeomlott körülötte, mindig a jót próbálta látni. Az istentiszteleten végül Jób életének vége kapcsán Rihay Szabolcs a kitartásról és a beteljesedett életről beszélt: mindig meglátni a bőséget, hálát adni, eltévedni akár, de visszatalálni – Isten ezt akarja tőlünk, hogy örömmel és hálaadással töltsük be az életünket.

13. KÖSZI Téli berek évindító napok - válogatás

Már szervezzük következő táborunkat, a 15. KÖSZI Életfonal életvezetési tábort, melyben a Téli berekhez lazán kapcsolódva a függőségeink adják majd az alaptémát, csak épp a 7–12. osztályos korosztály életére és mindennapjaira szabva. Várunk minden gyereket és fiatalt szeretettel!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 13. KÖSZI Téli berek évindító napok a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

TáborokTéli berek
Előző bejegyzés
Ráhangolódtunk az ünnepekre a 13. KÖSZI Karácsonyon
Következő bejegyzés
Az élettel betelve – Ilyen volt a 101. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up