Gyengeségből erőt – Ilyen volt a 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

Szöveg: Radnai Szilvia
Fotók: Karánsebesy Réka, Nemes Anikó, Radnai Szilvia, Pap Eszter

Piliscsaba­ – 2022. április 1–4. között újra birtokba vette a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) a piliscsabai Béthel Otthont, ahol megrendeztük az idei „tavaszi” táborunkat Karánsebesy Réka táborvezető irányításával és Bonnyai Zsuzsanna lelki vezetésével. Hóesés, napsütés, sok nevetés és ének, kreatív foglalkozások; az alábbiakban ebbe a 4 napba engedünk bepillantást.

Gyengeségből erőt – Ilyen volt a 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

Április első hétvégéjén 32 gyerek szállt vonatra vagy gördült be autóval a piliscsabai Béthel Otthonba, hogy felejthetetlen négy napot töltsenek együtt a nyolc táborvezetővel és egymással.

Az első este mindig a megérkezésé; a regisztrációt követően mindenki elfoglalhatta a szobáját, vacsoráztunk és nyitó áhítattal kezdtük meg a hétvégét, a hangulatot pedig a Shaker nevű programmal ráztuk fel, ahol a gyerekek megismerkedhettek egymással és közben a tábor szabályait is meghallgattuk.

A tábori estéket a szokott módon, pótvacsora után és lefekvés előtt a Pokrócmesékkel zártuk, amikor a gyerekek elmondhatták, hogyan élték meg az adott napot, milyen hangulatban vannak, mit emelnének ki a napból, mi volt a fény és mi volt a sötét.

Szombat reggel nem lustálkodtunk sokáig, a Testébresztő torna és a reggeli után csodálatos rendet raktunk a szobáinkban, majd elcsendesedtünk az áhítatra. Ez alkalommal egy Mózeshez kapcsolódó történetet hallgathattunk meg. Az első teljes tábori napunk első Kupaktanácsán arra kerestük a választ, hogy miért érezzük azt olykor, hogy kilógunk a sorból. Ezeken a foglalkozásokon kiscsoportokban, őszintén beszélgetünk és megpróbálunk megoldást is találni egy-egy problémára; mindezt játékokkal, kreatív feladatokkal tesszük. Érezhetjük néha úgy, hogy nem vagyunk büszkék dolgokra, vagy elrejtenénk előnytelen testrészeinket, hiányos nyelvtudásunkat. Ilyen és ehhez hasonló témákra és kérdésekre kerestük a választ.

Az Életfonal tábor egyik központi eleme, hogy a táborozók egy képzeletbeli karaktert, Iszököt segítik döntéseikkel. Az ő kalandjai is megkezdődtek szombaton, a táborozók babokkal adhatták le szavazataikat arra a forgatókönyvre, amit szerintük Iszöknek követnie kell vagy amit éppen érezhet.

Ebéd után a Laza zónában lehetett sportolni, tábori zenekarban zenélni vagy társasjátékozni, illetve a gyerekek rápihenhettek a délutáni előadásra, ami az okos médiahasználatról szólt. Előadást tartott nekünk a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, lebuktattuk az insta-celebeket és a hamis profilokat, valamint átbeszéltük, hogy hogyan tudunk egy továbbküldött kompromittáló fotó miatt bajba került társunk segítségére lenni.

A vacsora és esti áhítat után újra a játéké volt a főszerep, egy hamisítatlan KÖSZI-kvízzel tették magukat próbára a gyerekek és megmutathatták, mennyit tudnak a KÖSZI-ről és a táborvezetőkről, mindezt filmes köntösben. A szombat estét egy Para túrával koronáztuk meg; volt itt bizarr étel-kóstolás, visszafelé lejátszott zenefelismerés vagy éppen bűvös csillagok keresése a sötétben.

Vasárnap reggel is együtt ébredtünk; a Béthelben ezúttal a teljes Jeruzsálem ház volt a miénk, így még véletlenül sem maradhatott ki senki az ébresztő dallamaiból. Az áhítat után ezen a napon a Kupaktanácson arra kerestük a választ, hogyan fordíthatnánk gyengeségeinket előnnyé és erősséggé; megállapítottuk, hogy mindenki jó és erős valamiben. Iszök ma is érdekes helyzetekbe keveredett, a táborlakók több alkalommal választhattak „utat” mesehősünknek és a szavazataikat bedobhatták az üvegekbe.

Aki délelőtt még kételkedett önmagában, az délután újabb önbizalom-löketet kapott Kővári-Horváth Márti önbizalomnövelő előadásán. A mese segítségével szálltunk tengereken át és néztünk szembe önmagunkkal, hogy aztán a bennünket zavaró gyengeségeinktől képletesen búcsút vegyünk.

Mivel vasárnap reggelre hó borította a tábort, az idei tavaszi csoportképeken a tiszteletbeli táborozó, a hóember is szerepelt – de a fura idő miatt délután már pólóban álltunk olvadó pocakja mellé.

A vacsora és esti áhítat után elkezdtünk hangolódni az estére a Partyjátékok segítségével; a gyerekek több állomáson csillogtathatták meg ügyességüket, a játék pedig végül egy hatalmas labdacsatában végződött. Az igazi buli, a Vándorbankett ezután következett. A táncoslábú tinik a diszkógömbös tánctéren ropták, míg az emeleten tea és kártyajátékok, társasozás tette teljessé az estét.

Hétfőn nemcsak a szobapontozás miatt raktunk rendet, hanem mert elérkezett a csomagok bepakolása is, persze előtte hatalmasat táncoltunk még a reggeli tornán. Mindannyiunk nagy örömére a 96. KÖSZI Megálló istentiszteletet Szlaukó-Bobál Orsolya tartotta meg, aki Ceglédről érkezett hozzánk. Orsi szavai nagyon megható lezárást adtak a tábornak.

Nemcsak a tábor, de barátunk, Iszök kalandjai is befejeződtek egy időre. Először meghallgattuk, hogyan választottak a gyerekek és mi lett Iszök sorsa, majd képzeletben elkalandoztunk 25 vagy akár 45 évvel későbbre és ismét rádöbbentünk, hogy a táborozók fantáziájának semmi sem szabhat határt, ha Iszök életének alakításáról van szó.

A tábor végén megjutalmaztuk a versenyeken jól teljesítő csapatokat és körtánccal próbáltuk feledni, hogy indulnunk kell haza.

14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor - válogatás

Következő táborunk, a 26. KÖSZI Napvető mesetábor Zuglóban, Budapesten kerül megrendezésre 2022. július 4–8. között. Várunk szeretettel minden 1–4. osztályos gyereket egy mesés, vizes kalandra!

Ezt követően újabb kalandos nyomozásba ugrunk fejest Piliscsabán a 21. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor két turnusában. A Kölyök turnusban 2022. július 24–30. között a 3–8. osztályos, a Kamasz turnusban pedig 2022. augusztus 7–13. között a 7–12. osztályos korosztállyal együtt merülünk majd el a nyomozás rejtelmeiben. Csatlakozz te is a detektívek csapatához, hogy közösen fedhessük fel a mélységek titkait!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

ÉletfonalTáborok
Előző bejegyzés
Csak kreatívan! – Játékos és kézműves programokat szervezett a KÖSZI a XXX. Országos Evangélikus Hittanversenyen
Következő bejegyzés
Gyengeségből erősség – Ilyen volt a 96. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up