Latin hangulatú piliscsabai napok – Ilyen volt a 2. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

Szöveg: Radnai Szilvia
Képek: Vida Zsófia

A tavalyi sikeres debütálást követően idén is összegyűltek az 5–12. osztályos gyerekek és fiatalok a piliscsabai Béthel Otthonban, hogy 2022. október 28–31. között egy titkos küldetésen leplezzék le a mexikói alvilág nagyágyúját, Mucho Nachot. Mindeközben magunkat jobban megismerve, álarcainktól megszabadulva játszottunk és beszélgettünk, amiben a tábor lelki vezetője, Wächter Baldó segített meghatározni a lelki ívet Endreffy Kornélia segítségével. A tábor vezetője Nemes Anikó volt.

Latin hangulatú piliscsabai napok – Ilyen volt a 2. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

A tavaly megalkotott tábori koncepción alakítottunk, gondolkodtunk, gyúrtuk-formáltuk, hogy a korábbi visszajelzéseket is beépítve a gyerekek igényeinek legjobban megfelelő 4 napot tervezzünk meg. Idén is az együttműködésé volt a főszerep: az őszi kooperációs tábor célja mindig a közös munka, az együttműködésen alapuló feladatmegoldás. Ennek egyrészt a tábor teljes időtartamán átívelő kerettörténet ad teret: idén a képzeletbeli mexikói maffiózó, Mucho Nacho tört volna világuralomra, akit ebben a tábor fiatal ügynökei akadályoztak meg. Másrészt a tábor lelki vonala pedig abban segített a gyerekeknek, hogyan állhatnak helyt álarcaik nélkül, hogyan legyenek önmaguk minden helyzetben.

Pénteken 4 óra után érkeztek az első táborozók, vacsoráig pedig mindenki elfoglalta a szobáját; idén 62-en gyűltünk össze Piliscsabán. Baldó esti áhítatával nyitottuk a programot, majd ismerkedő, csapatépítő játékokat játszottunk. Mindig öröm látni, hogy a stabil régi közösség mellett sok új táborozónk van, akik később maguk is visszatérnek hozzánk. Ezen az estén megismertük a félelmetes Mucho Nacho történetét és három mágikus szóval átváltoztattuk a gyerekeket titkos ügynökökké, akiket a hétvégi kalandokban 1-1 szereplőnek beöltözött táborvezető segített.

Kis ügynökeink egyik reggel sem hagyták ki a Testébresztő tornát, jobban is esett utána a finom reggeli. A délelőttök a szokott módon áhítattal kezdődtek és a Kupaktanács című programunkkal folytatódtak, melyeken arra kerestük a választ, hogy mi jobb: megfelelni a külvilágnak, eljátszani, amit várnak tőlünk, vagy mindig brutálisan őszintének lenni, esetleg meg is bántva másokat? Megpróbáltuk meghatározni, mikor és miért viselünk álarcokat, majd igyekeztünk egymást hasznos tanácsokkal ellátni, hogy le tudjuk tenni ezeket a maszkokat. Abban kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy a KÖSZI táboraiban mindenki valóban önmaga lehet és azon kivételes helyek egyike a tábor, ahol egyáltalán nem kell álarc mögé rejtenünk valódi önmagunkat.

Szombaton kirándultunk a csodaszép őszi Pilisben, a táborba visszatérve pedig az elmaradhatatlan Árnyjáték című program következett: a táborozóknak a titkos küldetéssel kapcsolatos jeleneteket kellett bemutatniuk egy paraván mögött a fények segítségével. A fárasztó napot a Pokrócmesék című kiscsoportos beszélgetéssel zártuk, ahol a gyerekek összefoglalhatták a napjukat, kiemelve annak legemlékezetesebb pillanatait.

Vasárnap délután a Portya nevű állomásos vetélkedőn oldottunk meg mindenféle rejtélyeket szerte a táborban, majd őrületes hajsza kezdődött a történetben szerepet játszó avokádókért, ugyanis Mucho Nacho emberei mindenáron megpróbálták megakadályozni, hogy a fiatal ügynökök megtalálják az elrejtett avokádókat. Vacsora és áhítat után a nevetésé volt a főszerep az Esmeralda és Rodrigo nevű program másfél órájában. Ebben a játékban mexikói jelmezekbe bújtunk és így próbáltuk lenyűgözni a szigorú zsűrit. Az estét egy igazi Mexikói fiestával zártuk: (nemcsak) latinos dallamokra táncolhattunk a csodálatosan berendezett és hangulatos pincében, hanem társasjátékozhattunk vagy kártyázhattunk is a teaházban. A nap végére mindenki kellemesen elfáradt, így jól jött a pihenő, mielőtt nekivágtunk az utolsó tábori napunknak.

A tábor utolsó napja a közeli búcsú miatt mindig nagyon érzelmes, de még egy utolsó, komoly próbatétel várt bennünket a Fináléban. Egy élőszereplős társasjátékban kellett a táborozóknak a vezetőiket navigálniuk a piramisban, ahol kőomlás, szörnyek vagy éppen értékes arany várta őket az egyes mezőkön. Végül a gyerekek hihetetlen összefogásának köszönhetően kijutottak küldetésünk szereplői a piramis labirintusából és egy pillanatra még az időt is megállították. Mucho Nachot sarokba, pontosabban autóba szorítottuk, ahonnan nem tudott megszökni – és a világ megmenekült.

Mérföldkőhöz érkezett ezen a napon a KÖSZI Megálló istentisztelet, mert október 31-én megtartottuk a 100. alkalmat. Az istentisztelet után feltöltődve, meghatottan köszöntünk el egymástól. A tábor ugyan véget ért, „kezdődik más talán”, de hiába énekeltük egymás kezét fogva, hogy „aki sír, ne sírjon”, bizony mindenkinek könnyes volt a szeme a búcsúzáskor. Nagyon köszönjük, hogy velünk voltatok, ez a KÖSZI-tábor is megint tőletek volt jó!

A KÖSZI csapata már készül a következő táborra, a 13. KÖSZI Téli berek évindító hétvégére. Szeretettel várunk minden 18–29 éves fiatal felnőttet!

2. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor - válogatás

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 2. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

TáborokTitkos küldetés
Előző bejegyzés
Közösség. Öröm. Szeretet. Imádság. – Ilyen volt a 99. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Jubileumi 100. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up