Az igaz ember pedig hitből fog élni – Ilyen volt a 94. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Halász Endre
Fotó: Tilki-Nagy Titusz

Piliscsaba – 2021. október 25-én, az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor utolsó napján, a piliscsabai Béthel Otthonban került sor a 94. KÖSZI Megálló istentiszteletre, amit Bonnyai Zsuzsanna tartott. Az istentisztelet a hit fontosságáról, használatáról és megőrzéséről szólt, és alapigéje a Reformáció ünnepének jegyében egy olyan ige volt, amely összekapcsolja Pál apostolt és Luther Mártont.

94. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az őszi táborba nem vakációról, hanem majdnem két hónapnyi iskolába járás után érkeztek a gyerekek, fáradtan, egy kissé belefásulva a hétköznapokba (nem véletlenül választotta Zsuzska a Mint fáradt vándor… kezdetű dalt az igehirdetés elé), így a tábor egyik célja az volt, hogy kikapcsolódást nyújtson, néhány napra megállítva a mókuskereket. Ezt szolgálta a színes, egzotikus kerettörténet, a sok, logikára és ügyességre épülő játék, a kirándulás és a tánc is. A másik célja az volt, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, és elgondolkodjunk azon, hogy mit miért teszünk, ki az, akinek meg akarunk felelni, és úgy általában hogyan kellene élnünk.

A tábor áhítatai Pál leveleihez kapcsolódtak, a záró Istentisztelet igéjét is Pál rómaiakhoz írt leveléből olvasta: Mert abban Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki hitből hitbe, amint meg van írva: „Az igaz ember pedig hitből fog élni”. (Róm 1,17)

Ez az a mondat, amely Luther Mártonra is elemi erővel hatott, amikor azt az Istent kereste, aki őt szereti és akit ő is szerethet. Amikor azt a tanácsot kapta, hogy tekintsen Jézusra, rádöbbent, hogy Isten nem a cselekedeteinken, hanem Krisztus szeretetén keresztül lát minket. Hiába próbálunk mindent jól csinálni, nem tudjuk tökéletesen betartani még a tízparancsolatot sem. Bár még ha bűnös emberek is vagyunk, de minket is szeret és megváltott. Ez a hit segít hozzá, hogy jót cselekedjünk.

Zsuzska elmondott egy frappáns kis történetet a rabbiról és a szappankészítőről, aminek az volt a tanulsága, hogy a hit, akárcsak a szappan, akkor fejti ki hatását, ha használjuk. A hit Isten ajándéka, amit használhatunk: ha hiszünk, valami megváltozik belül, és azt érezzük, hogy nem tudunk mást, mint jót tenni, vagy legalábbis a jóra törekedni.

A hitért azonban harcolni kell, minden nap meg kell küzdenünk érte. A Szentírás a hit, remény és szeretet forrása, és olvasásával fenntarthatjuk az Istennel való kapcsolatunkat. Ebben a Szentírás mellett az imádság is segít: Pál apostol egyik pillanatról a másikra telt meg hittel, de ő is minden nap imádkozott, hogy ez a kapcsolat fennmaradjon és épüljön.

Az igehirdetés végén egy-egy piros, fehér és zöld színű gyöngyöt és egy hozzájuk illő, madzagot kaptunk Zsuzskától, amiből egy karkötőt készíthettünk. Ez egyrészt a hitet, a reményt és a szeretetet szimbolizálta, másrészt az összetartozást – a táborban levők összetartozását és a nemzet összetartozását is, határokon innen és túl.

Végül egyenként áldást kaptunk, énekeltünk és meghallgattuk a Kovács Péter vezetőtársunk által írt új, szép és lendületes ifjúsági éneket, a Tenger öröm igéd című dalt. Az áhítatok és az istentisztelet közelebb hozták hozzánk Pál apostol szellemiségét, az egész hétvégén át ragyogó napsütéssel feltöltöttek minket, és lelki útravalót adtak a borongós napokra is.

94. KÖSZI Megálló istentisztelet

A következő KÖSZI Megálló istentisztelet Piliscsabán lesz a Béthel Otthonban 2022. február 6-án 10:45-kor, a 12. KÖSZI Téli berek évindító hétvége zárásaként.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 94. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Megújult őszi tábor – ilyen volt az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor
Következő bejegyzés
SZIVI Táborvezetők akcióban – Online térből vissza az offline térbe
keyboard_arrow_up