Gyengeségből erősség – Ilyen volt a 96. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Kovács Péter
Fotók: Karánsebesy Réka, Pap Eszter

Piliscsaba – Nagy izgalommal és jókedvvel vettünk részt a 96. KÖSZI Megálló istentiszteleten 2022. április 4-én, melyet az élményekkel teli 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor zárásaként tartott Szlaukó-Bobál Orsolya Piliscsabán, a Béthel Otthonban. Az igehirdetés középpontjában az a kérdés állt, hogyan változtathatjuk gyengeségeinket erősséggé.

“Gyengeségből erősség” – Ilyen volt a 96. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az Életfonal tábor témája az emberi gyengeségek voltak. Válaszokat kerestünk olyan kérdésekre, hogyan kovácsoljunk előnyt a gyengeségeinkből, és hogyan erősödjünk meg magunk mögött hagyván a hátráltató tulajdonságainkat. Rengeteg hangulatos program és tartalmas beszélgetés színesítette a tábort. Nagyon jó volt tapasztalni, hogy a táborozók megnyílnak előttünk és őszintén megosztják velünk a problémáikat, örömeiket.

Az istentisztelet is ezekről az erősségekről és gyengeségekről szólt, melyen Orsi a következő alapigét választotta: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (2Kor 12, 9–10)

Az igehirdetés egyik fontos kérdése volt az, hogyan lehetünk erősek, mikor minden összeomlik körülöttünk. Ha Isten megerősít minket, belül nem fogunk összeomlani. A rendszeres imádság és a naponkénti megtérés által minden nap megtapasztalhatjuk, hogy Isten velünk van, jelen van. Előfordulhat, hogy mi nem érezzük magunkat tehetségesnek, alkalmasnak valamire, de Isten képes minket alkalmassá tenni a feladatra. Mózes sem volt jó a beszédben, saját bevallása szerint, mégis a nép vezetője volt. Jó arra gondolni, hogy Isten társakat is ad mellénk, ahogyan Mózes mellett is ott volt például Áron.

Egy nagyon mély és elgondolkoztató példát mondott Orsi arról, hogyan válhat a gyengeségünk előnnyé. Egy ember egy olyan vízhordó vödröt cipelt, amin repedések voltak, melyeken keresztül kiszivárgott a víz. Azonban ez a víz a virágokat locsolta meg, mikor vízhordó ezt a vödröt cipelte. Nem vagyunk reménytelenek, de ha azok is lennénk, Isten így sem mond le rólunk. Az ember életében bizony vannak mélypontok, mikor egyedül érzi magát és nem látja a kiutat. De ha hagyja, hogy Isten vezesse az életét, akkor Ő megfogja a kezét és átvezeti a kietlen pusztákon.

Isten tehát nem olyan embereket választ ki, akik alkalmasak a feladatra, hanem alkalmassá teszi őket arra, amit rájuk bízott. Emlékezzünk vissza Dávidra, aki látszólag egy szál parittyával a kezében állt ki Góliát ellen, mégis bízott Istenben, és az Úr segítségével felülkerekedett a nála méretben és önteltségben sokkal nagyobb ellenfelén.

Végül egyenként áldást kaptunk, miközben aláfestő zenék kísértek végig minket ezen a lelki élményben. Kimondatlanul is tudtuk, hogy bár a tábor pár napos volt, az itt belénk költözött emlékek formáló ereje végig kísér minket a következő találkozásig és a Vele való Találkozásig.

96. KÖSZI Megálló istentisztelet

A következő KÖSZI Megálló istentisztelet Budapesten, Zuglóban lesz megtartva 2022. július 8-án 15:00-kor a 26. KÖSZI Napvető mesetábor zárásaként.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 96. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Gyengeségből erőt – Ilyen volt a 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor
Következő bejegyzés
Meglovagoltuk a hullámokat – Ilyen volt a 11. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor
keyboard_arrow_up